• 10 butoaie care conțineau minereu de uraniu au dispărut.
  • Nu este clar când a dispărut uraniul.
  • Se pare că inspectorii ar fi vrut să viziteze locația anul trecut, dar călătoria a trebuit să fie amânată din cauza luptelor dintre diferitele miliții libiene.

Două tone și jumătate de uraniu au dispărut de pe un sit din Libia, a anunțat organismul de supraveghere nucleară al ONU. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un semnal de alarmă după o vizită a inspectorilor săi la situl necunoscut la începutul acestei săptămâni.

Aceștia au descoperit că 10 butoaie care conțineau minereu de uraniu au dispărut, a precizat AIEA. Există temeri că uraniul ar putea reprezenta un risc radiologic, precum și preocupări legate de securitatea nucleară.

Într-o declarație, AIEA a precizat că va desfășura activități suplimentare pentru a clarifica circumstanțele în care a fost îndepărtat materialul nuclear și locația sa actuală”. Nu este clar când a dispărut uraniul. Se pare că inspectorii ar fi vrut să viziteze locația anul trecut, dar călătoria a trebuit să fie amânată din cauza luptelor dintre diferitele miliții libiene.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

AIEA a declarat că locul unde a fost depozitat uraniul nu se afla pe teritoriul controlat de guvern.

De când fostul dictator libian, colonelul Muammar Gaddafi, a fost înlăturat în 2011, țara a fost divizată în facțiuni politice și militare concurente. În prezent, ea este împărțită între un guvern interimar în capitala Tripoli și un altul în est.