• Bandele criminale se află în centrul problemelor din Haiti, iar violența lor s-a soldat cu sute de morți și mii de persoane strămutate.
  • Mii de oameni cer demisia premierului Ariel Henry.
  • Ministrul haitian de externe Jean Victor Geneus a cerut comunității internaționale să ofere Haiti un sprijin solid pentru a se asigura că poliția poate lupta împotriva bandelor armate.

O criză cronică a bandei, economică și politică a dus la o catastrofă umanitară în Haiti, a declarat emisarul ONU pentru această țară. Săptămânile de violență și atacurile asupra depozitelor de ajutoare alimentare au zguduit securitatea alimentară a națiunii, a declarat Helen La Lime în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

În semn de protest față de situația gravă, afacerile au fost închise, iar serviciile de transport nu funcționează. Mii de oameni cer demisia premierului Ariel Henry.

Tulburările civile din întreaga insulă au escaladat după ce, la 11 septembrie, acesta a anunțat încetarea subvențiilor guvernamentale pentru combustibil, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la benzină și motorină.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

De atunci, protestele și jafurile s-au intensificat, capitala Port-au-Prince fiind în centrul lor. Luni, La Lime a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că aproximativ 2.000 de tone de ajutoare alimentare, în valoare de aproape 5 milioane de dolari, au fost pierdute în urma atacurilor repetate asupra depozitelor locale ale Programului alimentar al ONU.

Acest lucru ar fi sprijinit în mod colectiv până la 200.000 dintre cei mai vulnerabili haitieni în următoarea lună”, a spus ea. Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), Valerie Guarnieri, care a participat, de asemenea, la reuniune, a declarat: Situația din Haiti a atins, din păcate, un nou nivel de disperare.

Inflația a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar 40% din populația țării se bazează pe asistența alimentară pentru a supraviețui, a mai spus aceasta. Guarnieri a adăugat că se așteaptă ca securitatea alimentară să se deterioreze și mai mult în acest an, 1,3 milioane de persoane fiind în stare de urgență din cauza crizei. Bandele criminale se află în centrul problemelor din Haiti, iar violența cronică a bandelor s-a soldat cu sute de morți și mii de persoane strămutate.

Rata violenței între bande, care a crescut deja de la asasinarea președintelui Jovenel Moïse de către mercenari în urmă cu un an, a atins noi niveluri șocante de când a izbucnit o bătălie la 8 iulie între două alianțe criminale, cunoscute sub numele de G9 și G-Pèp. Dar ministrul haitian de externe Jean Victor Geneus a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că, în afară de unele cazuri izolate, violența în țara sa este în general sub control și că în unele părți ale insulei a revenit calmul.

În cadrul reuniunii, Geneus a cerut comunității internaționale să ofere Haiti un sprijin solid pentru a se asigura că poliția poate lupta împotriva bandelor armate.