• ONU a declarat că există acuzații credibile potrivit cărora forțele rusești au trimis copii ucraineni în Rusia în vederea adopției, ca parte a unui program mai amplu de relocare și deportare forțată.
  • Rusia ascunde aceste transferuri de copii, care sunt duşi uneori în teritoriile ucrainene controlate de armata rusă, iar alteori chiar pe teritoriul Federaţiei Ruse, potrivit ONU.
  • Ambasadorul SUA declară Consiliului de Securitate al ONU că peste 1.800 de copii ucraineni au fost transferați în Rusia numai în luna iulie.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a anunţat că dispune de ,,acuzaţii credibile” conform cărora Moscova este implicată în ,,transferul forţat” al copiilor ucraineni neînsoţiţi pe teritoriul rus, pe care îi pune la dispoziţia familiilor ruse pentru a fi adoptaţi, potrivit France Presse.

Denunţul a fost formulat miercuri de secretarul general adjunct al UNHCR, Ilze Brands, în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Ea a declarat că suspectează că Rusia a pus în aplicare ,,o procedură simplificată pentru a oferi cetăţenie rusă copiilor (ucraineni) neînsoţiţi’‘.

Aceşti copii, a adăugat ea, ,,ar fi apţi pentru a fi daţi în adopţie familiilor ruse”.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Brands a amintit că a patra Convenţie de la Geneva, semnată de Rusia, interzice aceste ,,schimbări de statut infantil, inclusiv în ceea ce priveşte naţionalitatea”.

Brands a mai declarat că Rusia ascunde aceste transferuri de copii, care sunt duşi uneori în teritoriile ucrainene controlate de armata rusă, iar alteori chiar pe teritoriul Federaţiei Ruse, pentru a evita viitoare reîntregiri ale familiilor.

„Potențiale crime împotriva umanității” 

La 25 august, Institutul pentru Studii De Război din SUA (ISW) a denunţat faptul că Rusia a transferat mai bine de 1.000 de copii ucraineni pe teritoriul său pentru a fi adoptaţi de familii ruse.

Această instituţie privată nord-americană, ai cărei experţi analizează diverse aspecte ale invaziei ruse în Ucraina, a dat atunci asigurări că a avut acces la un document al guvernării de la Moscova, între timp eliminat, în care se vorbea despre acest program de adopţie de minori ucraineni.

Potrivit ISW, documentul ar aparţine serviciilor pentru minori din regiunea rusă Krasnodar, conform căruia autorităţile ruse ar fi transferat peste 1.000 de copii din Mariupol, în Ucraina, în oraşe din Rusia, precum Tiumen, Irkuţk şi Altai Krai, unde au fost adoptaţi de familii ruse.