- În opinia inspectorului nuclear al ONU, Coreea de Nord pare să fi repornit un reactor nuclear.
- Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este preocupată de informațiile conform cărora reactorul de 5 megawați de la Yongbyon este operațional.
- Se presupune a fi o uzină de îmbogățire a uraniului la Yongbyon, care nu a fost în funcțiune ”pentru o perioadă lungă de timp”.
Organismului de supraveghere atomică al ONU, spune că Coreea de Nord pare să fi repornit un reactor nuclear care este în general suspectat că produce plutoniu pentru arme nucleare. De la expulzarea de către Pyongyang a inspectorilor săi în 2009, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a mai avut acces în Coreea de Nord, prezizează TheGuardian.
Guvernul și-a continuat ulterior procesul de dezvoltare a armelor nucleare și a început testele nucleare la scurt timp după aceea. Cel mai recent test nuclear a avut loc în 2017. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) monitorizează în prezent Coreea de Nord de la distanță, în principal prin intermediul fotografiilor prin satelit.
„Nu au existat indicii de funcționare a reactorului de la începutul lunii decembrie 2018 până la începutul lunii iulie, 2021,” Reactorul de 5 megawați de la Yongbyon, este o instalație nucleară aflată în centrul programului nuclear nord-coreean, potrivit evaluării AIEA. „Cu toate acestea, de la începutul lunii iulie 2021, au existat indicii, inclusiv descărcarea apei de răcire, în concordanță cu funcționarea reactorului”, spune raportul.
AIEA își publică raportul anual, înainte de o reuniune a țărilor membre, și nu face nicio declarație în acest sens. Când a fost redactat raportul era vineri. În luna iunie, AIEA a semnalat că la Yongbyon sunt semne ale unei activități probabile de reprelucrare pentru a extrage plutoniu din combustibilul uzat al reactoarelor, care ar putea fi utilizat în bombe nucleare.
Raportul de vineri arată că presupusa muncă a durat cinci luni, de la jumătatea lunii februarie până la începutul lunii iulie, ceea ce înseamnă că a fost tratat un lot întreg de combustibil uzat; spre deosebire de perioada mai scurtă necesară pentru tratarea deșeurilor sau pentru întreținere.
„Noile indicii privind funcționarea reactorului de 5MW(e) și a laboratorului radiochimic (de reprocesare) sunt profund îngrijorătoare”, a afirmat acesta.
Raportul a precizat că au existat semne a ceea a ce se presupune a fi o uzină de îmbogățire a uraniului la Yongbyon, care nu a fost în funcțiune ”pentru o perioadă lungă de timp”. De asemenea, a afirmat că existau semne de activitate minieră și de concentrare a uraniului la o mină și o instalație de uraniu din Pyongsan.