Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat marți că rapoarte „credibile” arată că talibanii efectuează execuții sumare, transmite BBC.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a anunțat marți după-amiază că nu există nicio listă de persoane vizate pentru represalii și că „am uitat totul din trecut”.

Declarația vine în contextul în care există rapoarte conform cărora grupul efectuează execuții sumare – pe care Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, le-a calificat drept „credibile”.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Alte încălcări ale drepturilor, inclusiv restricții asupra femeilor și recrutarea de copii soldați, au fost, de asemenea, raportate, a declarat Bachelet, azi, în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Talibanii au aplicat o versiune strictă a legii islamice (Sharia) atunci când au condus Afganistanul înainte de 2001.

De la recucerirea țării, în urmă cu nouă zile, militanții au încercat să transmită o imagine mai prudentă, promițând drepturi pentru femei și fete și o anumită libertate de exprimare.

Aceste afirmații au fost întâmpinate cu scepticism, în contxtul în care au apărut informații că multe tinere se ascund, de teamă să nu fie obligate să se căsătorească cu militanții talibani.

Michelle Bachelet afirmă că drepturile femeilor reprezintă o „linie roșie fundamentală” și a cerut statelor membre ale ONU să creeze un organism specializat pentru a monitoriza drepturile omului în Afganistan.

Săptămâna trecută, grupul pentru drepturile omului Amnesty International a declarat că talibanii au „masacrat” și au torturat cu brutalitate mai mulți membri ai minorității Hazara.

Martorii au făcut relatări cutremurătoare ale crimelor, care au avut loc la începutul lunii iulie în provincia Ghazni.

Amnesty International a precizat că incidentul a fost un „indicator îngrozitor” al regimului taliban.