Ce este Șaria?

Șaria este mai degrabă un set de principii decât un set de legi care poate fi aplicat.

Legea Șaria este alcătuită din idei islamice, care se regăsesc în principal în Coran și în relatarea vieții profetului Mahomed.

Juriștii, clericii și politicienii au cu toții propriile interpretări ale Șaria.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Fiqh, care înseamnă literalmente „înțelegere”, este culegerea de jurisprudență dezvoltată de clericii islamici încă din timpul lui Mahomed. Se pare că este utilizat în mod interschimbabil cu Șaria, relatează Bloomberg.

Care este poziția Șaria cu privire la drepturile femeilor?

În anumite aspecte, islamul lui Mahomed, care a murit în 632 și a fost instaurat în Arabia, a sporit drepturile fetelor și femeilor, care, în mod tradițional, erau considerate ca fiind proprietate.

De exemplu, Coranul și învățăturile lui Mahomed afirmă că o femeie are dreptul de a-și alege căsătoria și munca. Khadijah, prima soție a lui Mahomed, a fost o femeie de afaceri de succes.

În același timp, viața lui Mahomed servește drept paradigmă pentru obiceiuri precum poligamia, care sunt încă răspândite în multe societăți islamice.

Mai multe versete din Coran afirmă că bărbații și femeile sunt egali și „au fost creați din aceeași esență”. Unii chiar susțin că bărbații sunt „qawwamun” atunci când vine vorba despre femei.

Definiția acestei expresii este controversată: s-a dedus că ea înseamnă „protectori și întreținători unul pentru celălalt”. Însă unii dintre musulmani interpretează acest lucru ca bărbații fiind sunt superiori femeilor.

Versetul continuă să declare că femeile evlavioase sunt „ascultătoare” și că, dacă ele continuă să le sfideze, gărzile lor masculine ar trebui să le „lovească” sau să le „bată” ca ultimă soluție.

Totuși, femeile se bucură de drepturi juridice și financiare, precum și de dreptul de a moșteni, în conformitate cu Șaria.

Pe de altă parte, Coranul stipulează că o soră primește jumătate din averea fratelui ei. Unii cercetători susțin că disparitatea în ceea ce privește moștenirea este atenuată de faptul că bărbații sunt responsabili de susținerea financiară a femeilor, bătrânilor și copiilor din familie.

Conform legii Șaria, mărturia unei femei valorează cât cea a unui bărbat.

Acest lucru se bazează pe următorul verset din Coran: „Iar dacă nu sunt doi bărbați (disponibili), atunci (aduceți) un bărbat și două femei dintre cei pe care îi acceptați ca martori.” Capitolul discută despre necesitatea de a avea martori prezenți atunci când unul dintre participanți este un minor „cu discernământ limitat”.

Unii cercetători spun că, în momentul în care a fost scris acest verset, era neobișnuit ca femeile să aibă expertiză comercială și că scopul versetului nu a fost acela de a submina credibilitatea femeilor în general.

Potrivit Coranului, o femeie nu ar trebui să-și arate frumusețea bărbaților din afara familiei sale. Mulți juriști islamici au hotărât că acest lucru obligă femeile să își acopere părul și altele fața.

Ce rol are Șaria în legislația națională?

În mai multe constituții musulmane, Șaria este recunoscută ca fiind fie „o sursă”, fie „sursa” legilor.

Dispozițiile care reglementează statutul familial sau personal au cel mai mare impact asupra femeilor. Acest lucru indică faptul că acestea nu au nici măcar aceleași drepturi ca bărbații în domenii precum căsătoria, divorțul și moștenirea.

Decalajul dintre drepturile femeilor în Irak, care este mai liberal, și Iran, care este mai conservator, indică discreția liderilor politici în interpretarea a ceea ce înseamnă să se bazeze legea pe Șaria.

Constituția irakiană din 2005 este una dintre puținele care garantează egalitatea de gen. Între timp, în Iran, femeile au o libertate de mișcare redusă și sunt supuse unor edicte cu privire la ceea ce pot purta, la fel ca în Afganistan, între 1996 și 2001, când talibanii erau la conducere.

În Arabia Saudită, unde se află orașul sfânt musulman Mecca, Șaria a fost interpretată anterior pentru a restricționa călătoriile, munca și privilegiile de conducere ale femeilor.

Ce vor face talibanii în prezent cu drepturile femeilor?

Talibanii par să adopte o înfățișare mai blândă pe măsură ce preiau puterea în Afganistan și își caută legitimitatea din partea altor forțe.

Mulți oameni pun la îndoială faptul că opiniile grupului cu privire la drepturile femeilor au evoluat semnificativ. Aceasta și-a apărat declarațiile anterioare susținând că acestea se bazează pe legea islamică.

În zonele pe care talibanii le controlau înainte de a învinge guvernul susținut de SUA, au folosit represalii brutale împotriva femeilor care nu se supuneau interpretărilor lor.