• Femeile din Afganistan sunt din nou în fața unei vieți fără drepturi și libertăți.
  • O femeie din nordul Afganistanului, mamă a patru copii, a fost omorâtă în bătăie.
  • Talibanii i-au cerut femeii să pregătească mâncare pentru 15 luptători.

Najia era acasă cu cei trei băieți mici și cu fiica ei, într-un sat mic din nordul Afganistanului, atunci când talibanii au ajuns la ușa lor.

Fiica ei, Manizha, în vârstă de 25 de ani, știa că insurgenții vor veni. Mama ei îi spusese că îi bătuseră deja de trei ori la ușă, cerându-i să pregătească mâncare pentru 15 luptători.

Mama le-a spus: „Sunt săracă, cum pot să gătesc pentru voi?„. Talibanii au început să o bată. S-a prăbușit la pământ și au lovit-o cu armele lor, AK47”, povestește tânăra, care, la fel ca mama ei, a primit un nume fictiv în materialul CNN pentru a fi protejată.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Manizha spune că a țipat la talibani și le-a cerut să se oprească. Au făcut o pauză, după care au aruncat o grenadă în camera alăturată și au fugit înainte ca flăcările să se răspândească.

Femeia, mamă a patru copii, a murit din cauza bătăii. Totul s-a întâmplat pe 12 iulie, cu mai mult de o lună înainte ca talibanii să preia controlul țării.

Talibanii neagă că ar fi ucis-o pe femeie, însă, aceștia sunt contraziși de martori și oficiali locali.

Când talibanii au condus ultima dată Afganistanul, între 1996 și 2001, au închis școlile de fete și le-au interzis femeilor să muncească. Acum, aceștia promit să formeze un „guvern islamic afgan incluziv”, deși nu este clar ce formă va lua și dacă noua conducere va include femei.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a apărut marți în prima conferință de presă oficială de la capturarea Kabulului și a spus că drepturile femeilor sunt foarte importante și vor fi respectate „în conformitate cu legea șaria”.

Femeile afgane se tem că talibanii le vor lua libertățile din ultimii 20 de ani

Farzana Kochai, care a fost membru al parlamentului afgan, spune că nu știe ce va urma. De asemenea, este îngrijorată cu privire la viitoarele sale libertăți de femeie. „Este ceva care mă preocupă mai mult”, a spus ea.

Presa internațională scrie că talibanii ar merge din ușă în ușă să facă liste cu fetele și femeile cu vârstele cuprinse între 12 și 45 de ani. Acestea ar urma să fie forțate să se căsătorească cu luptători islamiști.