- Potrivit studiului, regresul este cu adevărat global, având un impact asupra a peste 90% din țările din întreaga lume.
- Indicele de dezvoltare umană a crescut constant timp de decenii.
- „Vremuri nesigure, vieți nesigure”, raportul indică pandemia COVID-19 ca fiind un factor major al regresului global.
Pandemia COVID-19, coroborată cu alte crize, a împins un indicator de dezvoltare globală înapoi la nivelul din 2016, potrivit unui raport al ONU publicat joi. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a anunțat că, pentru prima dată de când a fost creat, în urmă cu peste 30 de ani, indicele de dezvoltare umană – o măsură a speranței de viață, a nivelului de educație și a standardelor de viață ale țărilor – a scăzut timp de doi ani consecutivi, în 2020 și 2021, „ștergând câștigurile din ultimii cinci ani”.
„Inversarea este aproape universală deoarece peste 90% dintre țări au înregistrat o scădere a scorului IDH fie în 2020, fie în 2021, iar peste 40% au scăzut în ambii ani, ceea ce semnalează că, pentru multe dintre ele, criza continuă să se adâncească”, a precizat PNUD într-un comunicat de presă.
Indicele de dezvoltare umană a crescut constant timp de decenii, dar a început să scadă în 2020 și a continuat să scadă în 2021, ștergând câștigurile din ultimii cinci ani, se arată în document. Intitulat „Vremuri nesigure, vieți nesigure”, raportul indică pandemia COVID-19 ca fiind un factor major al regresului global, dar spune, de asemenea, că un număr tot mai mare de crize – politice, financiare și climatice – nu au lăsat timp populațiilor să își revină.
„Am mai avut dezastre înainte. Am avut conflicte înainte. Dar confluența a ceea ce ne confruntăm acum este un regres major pentru dezvoltarea umană”, a declarat Steiner. Potrivit studiului, regresul este cu adevărat global, având un impact asupra a peste 90% din țările din întreaga lume.