- Le Pen, a cărei poziție este anti-imigrație și eurosceptică, a încercat în ultimii ani să își facă o imagine mai bună și a partidului său.
- Vorbind cu reporterii în timpul unei etape din campania sa în sudul Franței, Le Pen a respins protestele planificate ca fiind nedemocratice.
- În condițiile în care electoratul este fragmentat și nehotărât, alegerile vor fi probabil câștigate de candidatul care va reuși să depășească tabăra sa pentru a convinge alegătorii că cealaltă opțiune ar fi mult mai rea.
Mii de protestatari anti extrema dreaptă au mărșăluit sâmbătă în toată Franța, în timp ce adversarii candidatei la președinție Marine Le Pen încearcă să formeze un front unit pentru a o împiedica să câștige un tur de scrutin împotriva actualului președinte Emmanuel Macron pe 24 aprilie. Poliția a avertizat în legătură cu posibile incidente în timp ce manifestanții se reunesc în aproximativ 30 de orașe.
Advertisment
Macron, un centrist pro-Uniunea Europeană, a câștigat președinția în 2017 după ce a învins-o cu ușurință pe Le Pen atunci când alegătorii s-au adunat în spatele său în turul doi pentru a ține partidul ei de extremă dreapta departe de putere. În acest an, primul tur de scrutin de duminica trecută a pus la cale aceeași bătălie, dar Macron se confruntă cu o provocare mult mai grea.
În centrul Parisului, mii de oameni s-au adunat scandând sloganuri împotriva extremei drepte și avertizând asupra unei bulversări democratice în cazul în care Le Pen ar câștiga. Pe un banner se putea citi: „Împotriva extremei drepte. Pentru justiție și egalitate, nu Le Pen la Elysee„, referindu-se la reședința oficială a președintelui francez.
Recomandări
„Dacă extrema dreaptă va ajunge la putere, vom asista la o prăbușire majoră a taberelor democratice, antirasiste și progresiste”, a declarat pentru Reuters Dominique Sopo, președintele SOS Racism, care, alături de zeci de grupuri de apărare a drepturilor, sindicate și asociații, a chemat la proteste.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că, în ciuda furiei lor față de Emmanuel Macron și politicile sale, nu există nicio echivalență între un candidat liberal, conservator și un candidat de extremă dreapta”. Macron, care va organiza un miting la Marsilia mai târziu în cursul zilei, în încercarea de a convinge alegătorii de stânga să îl aleagă pe 24 aprilie, are un ușor avans în sondajele de opinie.
Dar înainte de primul tur de scrutin din 10 aprilie, Le Pen a exploatat cu succes furia legată de costul vieții și percepția că Macron este deconectat de greutățile de zi cu zi. Astfel, ea a terminat cu 23,1% din voturi, față de 27,85% pentru Macron. Cu toate acestea, ea a părut mai zdruncinată în această săptămână, pe măsură ce accentul s-a îndreptat spre manifestul ei, iar sondajele de opinie au arătat că Macron și-a mărit avansul. Un sondaj IPSOS-Sopra-Steria de vineri arăta că președintele a câștigat turul doi cu 56% din voturi.
El a obținut sprijinul foștilor președinți Nicolas Sarkozy și Francois Hollande. Sute de celebrități și personalități sportive l-au susținut, de asemenea, pentru a bloca venirea la putere a lui Le Pen.
Partenerii noștri