• Poți merge la restaurant în Iași, Alba Iulia, Craiova, Buzău, Zalău sau Botoșani
  • Timișoara este orașul cu cea mai mare rată de infectare din țară: 4,16 cazuri la mia de locuitori
  • Țările din Europa cu cea mai mare incidență a cazurilor sunt Portugalia și Franța

Orașele în care s-au redeschis restaurantele în România pot fi numărate pe degete. Cel mai recent introdus pe lista este Bucureștiul. Știm deja că redeschiderea restaurantelor depinde de rata de infectări la mia locuitori. Abia când coboară sub 3, putem vorbi despre restaurant, cinematografe sau teatre deschise, dar la o capacitate de 30%.

Se apropie de asta Constanța, Brașovul și localitățile din jurul Capitalei, unde incidența a scăzut, sub aceste cifre. Dar, autoritățile mai așteaptă o zi-două, până să ia o decizie. În schimb, Clujul, și Timișoara, sunt încă departe. De altfel, județul Timiș are cea mai mare rată de infectare din țară, de 3,48 cazuri la mia de locuitori.

Peste tot sunt astfel de probleme. În prezent, tot continentul european este considerat roșu. Tocmai de asta, Comisia Europeană propune introducerea unei noi categorii, pentru marcarea zonelor, în funcție de incidență.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Știm că acum sunt țări verzi, galbene și roșii. Acolo unde incidența din ultimele 14 zile ajunge la peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Comisia Europeană vrea introducerea culorii roșu închis și, odată cu asta, restricții ma severe. O rată atât de mare a fost deja constatată în anumite regiuni din Franța și Portugalia.

Didier Reynders, Comisar European pentru Justiţie: „În primul rând, Comisia propune adăugarea unei noi culori, şi anume roşu închis la harta cu codurile de culori care este publicată săptămânal. Acest lucru va reflecta nivelul ridicat de infectări cu noile variante de coronavirus şi va fi aplicat în în care notificările la 14 zile privind rata infectării este mai mare de 500.”