• Big Brother pentru detectarea cazurilor COVID va fi un proiect-pilot în Bucheon, Coreea de Sud, un oraș aflat la 25 km de capitala Seul, cu peste 800 de mii de locuitori.
  • Sistemul va folosi recunoașterea facială pentru a stabili dacă o persoană infectată a purtat mască și cu cine a intrat în contact.
  • În total, autoritățile din Bucheon vor primi 1,3 milioane dolari pentru a implementa proiectul.

În ianuarie 2022, Coreea de Sud va implementa un sistem unic în lume, bazat pe Inteligență Artificială, pentru a identifica rapid cazurile de COVID și contacții direcți ai persoanelor infectate.

Sistemul bazat pe recunoaștere facială va fi implementat ca test în Bucheon, una dintre cele mai aglomerate zone din țară, un oraș aflat în apropiere de capitala Seul. Sistemul folosește algoritmi de inteligență artificială care să facă recunoaștere facială pe imaginile adunate de la 10.820 camere de supraveghere.

Așa, în doar câteva minute, poate fi reconstituit traseul unei persoane infectate, se poate verifica dacă a purtat mască sau nu și, în plus, poate fi făcută ușor o listă cu persoanele cu care cel infectat a intrat în contact. Proiectul, pus la punct de Ministerul Științei și Technologiei, are 110 pagini și a ajuns, integral, în posesia jurnaliștilor de la Reuters. Sursa? Un parlamentar care se opune acestei inițiative, care va ușura mult munca celor care fac anchete epidemiologice, dar va ciunti serios intimitatea cetățenilor.

Recomandări

VOTĂM DIN AN ÎN PAȘTI
UCRAINA VREA LOCUL UNGARIEI
CUM APĂRA MAPN ROMÂNIA?
ȘTII DE VREME?
CÂND ALEGI PREȘEDINTELE?
PRIMUL CAZ DE HMPV

Un Big Brother anunțat ca fiind cu scop exclusiv sanitar, dar a cărui utilizare nu poate garanta nimeni că nu va afecta intimitatea cetățenilor și că, în timp, nu-și poate modifica scopul pentru care a fost creat. Orașul în care va fi implementată tehnologia are peste 800 de mii de locuitori și, în anumite cazuri, stabilirea tuturor contacților unei persoane infectate este aproape imposibilă.

Argumente și contraargumente

Și alte state s-au folosit de recunoaștere facială pentru a face anchete sanitare: China, Rusia, India, Polonia, Japonia, țări cu regimuri autoritare, dar astfel de inițiative nu s-au transformat, încă, în proiecte la nivel național, folosite uzual în investigațiile epidemiologice. Asta spun acum și autoritățile din Coreea de Sud, care vor să implementeze proiectul-pilot: nu-l vor extinde la nivel național, ci îl vor folosi într-o zonă extrem de aglomerată pentru a ține sub control valul de îmbolnăviri așteptat în ianuarie.

Oricât de avansată ar fi tehnologia de recunoaștere facială, nu poate să-și facă treaba singură. E nevoie, în continuare, de operator uman. Cei care fac astfel de analize vor lucra, în continuare, ture de 24 de ore pentru a face față solicitărilor. E drept, tehnologia le va ușura cu mult munca. Dacă în mod obișnuit analiza imaginilor de la o singură cameră de supraveghere poate dura ore în șir, cu ajutorul inteligenței artificiale o concluzie poate fi trasă în numai câteva minute.     

Ministerul Științei și Tehnologiei a alocat pentru proiect 1,3 milioane dolari, iar o treime din sumă a fost deja cheltuită de autoritățile locale din Bucheon.

Liderii opoziției din Coreea de Sud spun că este profund incorect ca banii cetățenilor să fie folosiți pentru o tehnologie care le violează intimitatea, fără ca măcar să fie întrebați. În replică, oficialii care se ocupă de sănătatea publică spun că vor pune mozaic pe fețele celor care nu sunt subiecți ai anchetelor sanitare, că vor face identificarea doar cu acceptul celui infectat și că nu vor folosi tehnologia în alte scopuri. Argumente care își găsesc, ușor, contraargumente.