- OUG pentru alegerile anticipate va fi inclusă în şedinţa Biroului Permanent al Senatului de luni
- Corlăţean: Am verificat avizul negativ al Consiliului Legislativ sunt aspectele de neconstituţionalitate
- Corlăţean: Sper că Avocatul Popotului se va autosesiza în privinţa Ordonanţei
Ordonanţa de Urgenţă pentru alegeri anticipate a ajuns la Senat şi va fi discutată, luni, în Biroul Permanent al Senatului. Ordonanţa de Urgenţă nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial. Preşedintele interimar al Senatului Titus Corlăţean spune că există probleme de neconstituţionalitate ridicate de Consiliul Legislativ şi speră că Avocatul Poporului va sesiza legea la CCR.
Advertisment
Titus Corlăţean: Am verificat avizul Consiliului Legislativ şi am constat o serie de argumente ale Consiliului Legislativ care au fundamentat avizul negativ al Consiliului. Nu e vorba numai de aspecte de fond, dar sunt aspectele de neconstituţionalitate care viciază grav adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru că solicitarea avizului s-a făcut pe data de 5 februarie, când Guvernul a fost demis.
Titus Corlăţean: Urmează să o punem pe ordinea de zi a Biroului Permanent şi o să avem o discuţie acolo, vom vedea care sunt paşii de urmat cu privire la acest subiect .
Recomandări
Titus Corlăţean: Am luat notă de comentariile publice făcute de Avocatul Poporului, singurul care poate ataca direct la Curtea Constituţională şi sper că va fi făcută această sesizare.
Ordonanţa de Urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: 3 zile de vot in Diaspora, dublarea numarului de parlamentari de diaspora.
De asemenea în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfașurării acestora se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării, față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât în prezent. Si alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare.
Parlamentul dezbate și votează moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR. Marcel Ciolacu a afirmat că sunt ”suficiente” voturi pentru aprobare, în timp ce Ludovic Orban a spus nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici”.
Partenerii noștri