• Noua lege promulgată de Klaus Iohannis prevede că orice act sexual cu un minor sub 16 ani este considerat viol.
  • Excepție fac situațiile în care diferența de vârstă între inculpat și victimă nu depășește 5 ani.
  • Legea crește vârsta pentru consimțământul sexual de la 14 la 16 ani.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care orice act sexual cu un minor sub 16 ani este considerat viol. Au fost modificate legea 286/2009 privind Codul penal, legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi legea audiovizualului 504/2002. 

Articolul 220 din Codul Penal prevede o pedeapsă de 7 până la 12 ani. Aceasta crește și mai mult, până la 15 ani, dacă fapta a fost comisă prin constrângere sau dacă a dus la rănirea victimei.

Există însă și o excepție. Situațiile în care diferența de vârstă între făptaș și victimă nu depășește 5 ani.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Toni Neacșu, avocat: Exista o formă de incriminare a raporturilor sexuale cu minori

Experții consideră că diferența de 5 ani este o absurditate. Avocatul Toni Neacșu a dezbătut problematica la Aleph News. „În ultima vreme, în UE s-a implementat o legislație similară, s-a introdus o formă de excepție raportată la diferența de vârstă dintre făptaș. Această diferență a mai existat la noi, a funcționat în legislație, a fost o anumită diferență.

„Este greu să găsești în momentul de față o chestiune care să mulțumească pe toată lumea. Exista o formă de incriminare a raporturilor sexuale cu minori, pur și simplu în momentul de față legiuitorul a considerat de cuviință pentru a răspunde la problemele societății cu care ne confruntăm și care sunt evidente, a considerat de cuviință să înăsprească teribil aceste forme de abuzuri asupra minorilor. a spus avocatul Neacșu.

„Nu știu exact de ce această diferență, putea să fie foarte bine 3 ani. Necesitatea existenței unei situații în care să nu se răspundă este clară și vizează relațiile sexuale între minori. Ajungând la 16 ani și adăugând cei 5 ani, vorbim despre un autor de 21 de ani unde nu mai vorbim despre adolescențe. Este foarte dificil de înțeles de ce au pus exact această vârstă, bănuiesc pentru că se vorbea ca pragul acesta al consimțămâtului sexual legal să nu fie de 16 ani cum s-a votat acum, ci să fie de 14 ani. Deci o diferență de 5 ani ne ducea totuși la 19 ani care este partea de sfârșit a adolescenței. a adăgat Toni Neacșu.

Citește și