Liderii populației indigene Cowessess First Nation din Canada au anunțat că au descoperit 751 de morminte nemarcate în locul în care se afla o școală rezidențială în Saskatchewan. Astfel de unități de învățământ nu fac cinste deloc istoriei poporului canadian, deoarece școlile rezidențiale cu internat au fost folosite de guvernul canadian și autoritățile religioase canadiene în secolele XIX și XX cu scopul de a asimila populațiile indigene din țară, potrivit BBC.

„Este vorba de cea mai mare descoperire de morminte nemarcate din Canada, de până acum”, potrivit Cowessess. În urmă cu câteva săptămâni, rămășițele altor 215 de copii au fost descoperite pe spațiul unei alte astfel de școli, în regiunea British Columbia.

Copiii, abuzați fizic și sexual în internate

Școala rezidențială indiană Marieval a fost administrată de Biserica Romano-Catolică din 1899 până în 1997, în zona în care se află acum Cowessess, în sud-estul statului Saskatchewan. Nu este încă clar dacă toate rămășițele au legătură cu școala.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Aceasta a fost una dintre cele peste 130 de internate obligatorii finanțate de guvernul canadian și administrate de autoritățile religioase în secolele XIX și XX cu scopul de a asimila tinerii indigeni.

Se estimează că aproximativ 6.000 de copii au murit în timp ce frecventau aceste școli, în mare parte din cauza condițiilor de sănătate mizerabile din interior. Elevii erau adesea cazați în spații prost construite, slab încălzite și insalubre.

Justin Trudeau, devastat

Abuzurile fizice și sexuale din partea angajaților din școlile rezidențiale i-au determinat pe alții să fugă.

Într-o declarație, premierul canadian Justin Trudeau s-a declarat „teribil de întristat” de descoperirea din Saskatchewan. El a spus că este „o amintire rușinoasă a rasismului sistemic, a discriminării și a nedreptății cu care s-au confruntat popoarele indigene. Îmi frânge inima, este o amintire dureroasă a acelui capitol întunecat şi ruşinos din istoria ţării noastre”.

În jur de 150.000 de copii amerindieni, metişi şi inuiţi au fost înscrişi cu forţa în anii 1990 în 139 din aceste școli rezidențiale în Canada, unde au fost despărţiţi de familiile, limba şi cultura lor.