- Războiul civil brutal din Afganistan părea să se fi încheiat atunci când președintele Ashraf Ghani a fugit.
- Talibanii au capturat Kabulul într-o singură zi, într-un mod rapid și fără vărsare de sânge.
- Acum, foștii membrii ai guvernului afgan încearcă să reziste noului regim în provincia Panjshir.
Războiul civil brutal din Afganistan părea să se fi încheiat atunci când președintele Ashraf Ghani a fugit, iar talibanii au capturat Kabulul într-o singură zi rapidă și fără vărsare de sânge.
Foști oficiali guvernamentali s-au angajat să se opună noii administrații talibane într-o regiune aflată la doar 60 de kilometri de Kabul, scrie The Guardian.
După ani de zile în care a fost un bastion al rezistenței împotriva forțelor sovietice și talibane din Hindu Kush, valea Panjshir, la nord de Kabul, a devenit o atracție turistică. Chiar și astăzi, este plină de tancuri vechi și ruginite din acele războaie.
Amrullah Saleh, vicepreședintele afgan, s-a născut și a crescut în Panjshir și și-a efectuat antrenamentul militar acolo. El a promis că va prelua rolul de președinte interimar după ce s-a declarat lider „interimar” al statului în conformitate cu constituția pe care talibanii par să o fi măturat.
Numeroși afgani din Panjshir îi disprețuiesc pe noii lor conducători. Ultimii 20 de ani au servit drept un simbol puternic că talibanii nu trebuie să se considere stabili doar pentru că acum controlează majoritatea țării.
Înainte de a se revigora și de a reveni treptat la putere, grupul a fost aproape distrus de incursiunea condusă de SUA în 2001. În timp ce perspectiva intransigentă a mișcării a fost împărtășită de unii afgani, alții au găsit-o a fi respingătoare.
Aceeași dinamică ar funcționa în orice grup de rezistență dură și de lungă durată. Mulți afgani ar putea fi constrânși să trăiască sub conducerea talibanilor, dar nu o vor accepta niciodată.
În ultimele zile, femeile au protestat la Kabul, apărând steagul republicii răsturnate din estul Afganistanului.
În ciuda istoriei îndelungate de vărsare de sânge a talibanilor și a represiunii vicioase a opiniilor opuse, acești oameni au mărșăluit și au ieșit în stradă. Când luptătorii talibani au despărțit grupul care a dat jos steagul talibanilor din orașul Jalalabad, o persoană a fost ucisă.
Generalul-locotenent Zahir Aghbar, ambasadorul Afganistanului în Tadjikistan și purtător de cuvânt militar de rang înalt în retragere înainte de a deveni emisar, a promis că Panjshir va servi drept bază pentru cei care doresc să continue lupta.
„Panjshir se opune cu tărie tuturor celor care vor să înrobească oamenii”, a spus Aghbar.
„Nu pot spune că talibanii au câștigat războiul. Nu, doar Dr. Ashraf Ghani a fost cel care a renunțat la putere după discuții perfide cu talibanii”, a declarat el într-un interviu acordat Reuters.
Videoclipurile postate pe rețelele de socializare păreau să arate o mare promisiune a membrilor opoziției care se adună în ceea ce este acum singura provincie a oponenților talibanilor. Alături de Saleh se aflau ministrul apărării, generalul Bismillah Mohammadi, și Ahmad Massoud, fiul liderului asasinat al grupului Alianței Nordice, Ahmad Shah Massoud.
Locația Panjshir, la periferia munților Himalaya, face din ea o fortăreață naturală, iar talibanii s-au abținut până acum să o atace, în pofida raidului fulgerător pe care l-au făcut în Afganistan și a confiscării unor cantități uriașe de arme de foc, armament, mașini și camioane și alte materiale de război.
Acest lucru s-ar putea datora faptului că se concentrează pe formarea regimului lor național, după ce regimul precedent s-a destrămat atât de repede încât chiar și insurgenții au fost luați prin surprindere de ceea ce au realizat.
Dar ar putea fi și pentru că retragerea în Panjshir pare să fie mai mult politică decât militară, cel puțin pentru moment.
Clasele politice ale Alianței Nordice antitalibane istorice, care s-au refugiat și au promis să lupte contra noului regim, ar putea face o ofertă pentru o administrația actuală, făcând în același timp planuri pentru un război de gherilă.
Negocieri pentru formarea guvernului taliban
După 20 de ani de conducere a unei insurecții armate, cel puțin unii membri talibani au recunoscut că tranziția către guvern va fi dificilă.
De asemenea, este posibil ca unii membri ai grupării să recunoască faptul că un guvern mai incluziv îi va ajuta să câștige mai multă legitimitate și să se apropie de o pace la întregul nivel al țării afgane.
Fostul președinte Hamid Karzai și fostul emisar de pace Abdullah Abdullah negociază formarea unui nou guvern și, ca urmare, li s-ar putea oferi un post în cabinet.
Dacă talibanii „îi vor lăsa pe ceilalți să trăiască în pace și în acord”, a declarat Aghbar, aceștia ar putea să se alăture unei coaliții guvernamentale care ar cuprinde toate puterile regionale afgane.
Această opțiune rămâne deschisă dacă eșuează, deși orice opoziție antitalibană s-ar putea confrunta cu probleme mai mari decât cele cu care s-a confruntat grupul în lunga sa luptă împotriva Kabulului și a aliaților săi occidentali.
Liderii și luptătorii săi se puteau odihni și desfășura operațiuni de la o bază talibană permanentă din Pakistan, care era situată peste granița cu Afganistanul. Până de curând, niciunul dintre ceilalți vecini ai Afganistanului nu este probabil să sprijine o mișcare antitalibană.
Fiind o fortăreață, Panjshir este, de asemenea, izolată, ceea ce ar face dificilă aprovizionarea unei insurgențe. Faptul că talibanii au reușit să se finanțeze prin intermediul drogurilor și al sprijinului sub acoperire din partea aliaților, inclusiv a multor rivali regionali ai Americii, este poate cel mai important fapt.
În mod clar, Washingtonul intenționează să părăsească Afganistanul cât mai curând posibil. Cel mai probabil, lui Saleh și aliaților săi le va fi greu să obțină un sprijin extern semnificativ.