• Papa Francisc a ales 21 de noi cardinali, inclusiv din Iran și Ucraina, subliniind angajamentul pentru dialog și pace.
  • Papa a modificat structura cardinalilor pentru a include episcopi din diverse regiuni, cum ar fi Indonezia și Japonia.
  • Papa a cerut oprirea violenței în Orientul Mijlociu și eliberarea ostaticilor din Gaza.

Papa Francisc a ales 21 de noi cardinali într-o mișcare care arată încă o dată determinarea sa de a remodela grupul de oameni ai bisericii care îi vor alege succesorul, realtează CNN.

Francisc, în vârstă de 87 de ani, a făcut acest anunț surpriză după ce a comentat spirala conflictului din Orientul Mijlociu și a reamintit aniversarea atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului.

Pe noua listă se află arhiepiscopul de Teheran Dominique Mathieu, un misionar belgian, decizia papei de a alege un cardinal din Iran făcând probabil parte din dorința lui Francisc de a promova dialogul cu islamul și pacea în Orientul Mijlociu.

Recomandări

TINERII CONSUMATORI
GHID TURISTIC A.I.
MEDNES LANSEAZA ALBUM
RUSIA, DESCHISĂ LA DISCUȚII?
POFTIȚI ȘI PE LA NOI
UNDE MERGI AZI

„Fac apel la comunitatea internațională să pună capăt spiralei răzbunării și să nu repete atacuri, precum cel comis de Iran acum câteva zile, care pot arunca această regiune într-un război și mai mare”, a declarat papa înainte de anunțarea noilor cardinali.

„Toate națiunile au dreptul de a exista în pace și securitate, iar teritoriile lor nu trebuie atacate sau invadate, suveranitatea trebuie respectată și garantată prin dialog și pace, nu prin ură și război”.

Francisc a ales, de asemenea, un episcop ucrainean, Mykola Bychok, care, la 44 de ani, va deveni cel mai tânăr cardinal: acesta este stabilit în Australia, unde se ocupă de membrii comunității greco-catolice ucrainene din Oceania.

În timpul pontificatului său, Francisc a revizuit componența organismului care îi va alege succesorul, făcându-l mai reprezentativ pentru biserica mondială. El a aruncat la gunoi vechea regulă nescrisă conform căreia episcopii anumitor dieceze (mai multe dintre ele din Italia) ar fi automat numiți cardinali și, în schimb, a distribuit „pălării roșii” periferiilor.

De asemenea, printre noii cardinali anunțați duminică de papă se numără episcopi din Indonezia, Algeria, Japonia și Coasta de Fildeș. Cardinalii vor fi instalați oficial de Francisc pe 8 decembrie, printre ei numărându-se și arhiepiscopul de Toronto, Frank Leo, și un teolog britanic, fratele Timothy Radcliffe.

Doar cardinalii cu vârsta sub 80 de ani au dreptul să voteze în cadrul unei alegeri papale, deși toți cardinalii, indiferent de vârsta lor, pot lua parte la întâlnirile cruciale de dinaintea congresului în care se discută profilul viitorului papă. Prin ultima sa mișcare, Francisc a ales acum majoritatea oamenilor care îi vor alege succesorul.

La momentul anunțului papei, existau 122 de cardinali sub 80 de ani și capabili să voteze într-un viitor conclav. Legea Bisericii limitează tehnic numărul acestor cardinali la 120, dar papii anteriori au depășit și ei acest număr.

Cardinalii sunt pe locul al doilea în ierarhia bisericească după papă, dețin funcții de conducere la Vatican și sunt principalii consilieri ai papei. Francisc le-a spus în repetate rânduri cardinalilor că trebuie să își vadă rolul ca pe o oportunitate de a servi, mai degrabă decât să se comporte ca niște „prinți”. Cardinalii poartă veșmintele roșii cărămizii pentru a simboliza dorința lor de a-și vărsa sângele pentru credința catolică.

În discursul său, papa a reamintit, de asemenea, iminenta aniversare a atacurilor din 7 octombrie, făcând apel la „eliberarea imediată” a ostaticilor din Gaza și deplângând faptul că Orientul Mijlociu a fost „cufundat într-o suferință tot mai mare, cu acțiuni militare distructive care continuă să afecteze populația palestiniană”. El a făcut apel la o „încetare a focului pe toate fronturile, inclusiv în Liban”.

Citește și