• Francisc a spus că pontifii din trecut, Paul al VI-lea și Pius al XII-lea, au redactat și ei scrisori de renunțare în cazul unei infirmități permanente.
  • El a fost văzut adesea cu un baston de mers și uneori folosește un scaun cu rotile din cauza durerilor la genunchiul drept.
  • Anul trecut, el a suferit o intervenție chirurgicală pentru a i se îndepărta o parte din colon din cauza diverticulitei, o afecțiune comună.

Papa Francisc a dezvăluit într-un nou interviu că și-a semnat deja scrisoarea de demisie pentru a fi folosită în cazul în care va deveni infirm”.

Francisc a făcut acest comentariu într-un interviu acordat postului spaniol de știri ABC, publicat duminică, când a fost întrebat ce s-ar întâmpla dacă un papă ar deveni brusc incapabil să își îndeplinească îndatoririle din cauza unor probleme de sănătate sau a unui accident.

Francisc a spus că a scris scrisoarea în urmă cu mai mulți ani și i-a dat-o secretarului de stat al Vaticanului de atunci, cardinalul Tarcisio Bertone, care a demisionat în 2013. Am semnat deja renunțarea mea. Secretarul de stat de la acea vreme era Tarcisio Bertone. Am semnat-o și i-am spus: Dacă voi deveni infirm din motive medicale sau din orice alt motiv, iată renunțarea mea”, a declarat Francisc, citat.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Nu știu cui a dat cardinalul Bertone acea scrisoare, dar eu i-am înmânat-o pe vremea când era secretar de stat”, a spus Francisc, adăugând că este pentru prima dată când vorbește public despre existența scrisorii. Francisc a spus că pontifii din trecut, Paul al VI-lea și Pius al XII-lea, au redactat și ei scrisori de renunțare în cazul unei infirmități permanente.

Francisc, în vârstă de 86 de ani, pare să fie sănătos, în afară de problemele la genunchi. El a fost văzut adesea cu un baston de mers și uneori folosește un scaun cu rotile din cauza durerilor la genunchiul drept.

La începutul acestui an, el a anulat o călătorie în Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud după ce medicii au spus că ar putea fi nevoit să rateze și o călătorie ulterioară în Canada dacă nu va fi de acord să facă încă 20 de zile de terapie și odihnă pentru genunchiul său drept.

Anul trecut, el a suferit o intervenție chirurgicală pentru a i se îndepărta o parte din colon din cauza diverticulitei, o afecțiune comună. În 2013, predecesorul imediat al lui Francisc, Papa Benedict al XVI-lea, a luat decizia aproape fără precedent de a demisiona din funcție, invocând drept motiv vârsta înaintată” și uimind lumea catolică.

A fost pentru prima dată când un papă a demisionat în aproape 600 de ani. Ultimul papă care a demisionat înainte de a muri a fost Grigore al XII-lea, care în 1415 a demisionat pentru a pune capăt unui război civil în cadrul bisericii în care mai mulți bărbați pretindeau că sunt papi.