• Francisc a spus că pontifii din trecut, Paul al VI-lea și Pius al XII-lea, au redactat și ei scrisori de renunțare în cazul unei infirmități permanente.
  • El a fost văzut adesea cu un baston de mers și uneori folosește un scaun cu rotile din cauza durerilor la genunchiul drept.
  • Anul trecut, el a suferit o intervenție chirurgicală pentru a i se îndepărta o parte din colon din cauza diverticulitei, o afecțiune comună.

Papa Francisc a dezvăluit într-un nou interviu că și-a semnat deja scrisoarea de demisie pentru a fi folosită în cazul în care va deveni infirm”.

Francisc a făcut acest comentariu într-un interviu acordat postului spaniol de știri ABC, publicat duminică, când a fost întrebat ce s-ar întâmpla dacă un papă ar deveni brusc incapabil să își îndeplinească îndatoririle din cauza unor probleme de sănătate sau a unui accident.

Francisc a spus că a scris scrisoarea în urmă cu mai mulți ani și i-a dat-o secretarului de stat al Vaticanului de atunci, cardinalul Tarcisio Bertone, care a demisionat în 2013. Am semnat deja renunțarea mea. Secretarul de stat de la acea vreme era Tarcisio Bertone. Am semnat-o și i-am spus: Dacă voi deveni infirm din motive medicale sau din orice alt motiv, iată renunțarea mea”, a declarat Francisc, citat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Nu știu cui a dat cardinalul Bertone acea scrisoare, dar eu i-am înmânat-o pe vremea când era secretar de stat”, a spus Francisc, adăugând că este pentru prima dată când vorbește public despre existența scrisorii. Francisc a spus că pontifii din trecut, Paul al VI-lea și Pius al XII-lea, au redactat și ei scrisori de renunțare în cazul unei infirmități permanente.

Francisc, în vârstă de 86 de ani, pare să fie sănătos, în afară de problemele la genunchi. El a fost văzut adesea cu un baston de mers și uneori folosește un scaun cu rotile din cauza durerilor la genunchiul drept.

La începutul acestui an, el a anulat o călătorie în Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud după ce medicii au spus că ar putea fi nevoit să rateze și o călătorie ulterioară în Canada dacă nu va fi de acord să facă încă 20 de zile de terapie și odihnă pentru genunchiul său drept.

Anul trecut, el a suferit o intervenție chirurgicală pentru a i se îndepărta o parte din colon din cauza diverticulitei, o afecțiune comună. În 2013, predecesorul imediat al lui Francisc, Papa Benedict al XVI-lea, a luat decizia aproape fără precedent de a demisiona din funcție, invocând drept motiv vârsta înaintată” și uimind lumea catolică.

A fost pentru prima dată când un papă a demisionat în aproape 600 de ani. Ultimul papă care a demisionat înainte de a muri a fost Grigore al XII-lea, care în 1415 a demisionat pentru a pune capăt unui război civil în cadrul bisericii în care mai mulți bărbați pretindeau că sunt papi.