Papa Francisc a sugerat că ar fi deschis ca preoții Bisericii Catolice să binecuvânteze cuplurile homosexuale: „Nu putem fi judecători care doar resping”

Papa Francisc a sugerat că ar fi deschis ca Biserica Catolică să binecuvânteze cuplurile homosexuale. Răspunzând unui grup de cardinali care i-au cerut claritate pe această temă, el a spus că orice cerere de binecuvântare ar trebui tratată cu caritate pastorală”, relatează BBC.

Nu putem fi judecători care doar neagă, resping și exclud”, a spus el. Cu toate acestea, el a adăugat că Biserica consideră în continuare că relațiile între persoane de același sex sunt în mod obiectiv păcătoase” și că nu va recunoaște căsătoria între persoane de același sex.

Solicitarea a fost una dintre numeroasele cereri trimise Papei înainte de o adunare globală de câteva săptămâni pentru a discuta despre viitorul Bisericii, care va începe miercuri la Vatican. În Biserica Catolică, o binecuvântare este o rugăciune sau o rugăminte, de obicei rostită de un preot, prin care se cere ca Dumnezeu să privească favorabil persoana sau persoanele care sunt binecuvântate.

Episcopii din mai multe țări, printre care Belgia și Germania, au început să permită preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex, însă poziția autorităților bisericești a rămas neclară. Deși pare o schimbare semnificativă de ton, trebuie amintit că, nu mai departe de primăvara anului 2021, același papă a aprobat un decret al biroului doctrinar al Vaticanului care interzicea preoților să binecuvânteze uniunile între persoane de același sex.

Atunci, s-a subliniat faptul că astfel de parteneriate sunt păcătoase și, ca atare, nu pot fi binecuvântate. La începutul acestui an, când Papa Francisc a vorbit despre faptul că homosexualitatea nu este o crimă, a vorbit totuși despre ea ca fiind un păcat.

Papa a spus că Biserica înțelege căsătoria ca fiind o uniune exclusivă, stabilă și indisolubilă între un bărbat și o femeie” și ar trebui să evite orice tip de rit sau sacramental care ar putea contrazice această convingere”.

Citește și

Exit mobile version