• Papa Francisc a spus că nu vrea să se opereze la genunchi deoarece anestezia generală de la operația de anul trecut a avut efecte secundare negative.
  • Referindu-se la situația din Ucraina, Francisc a precizat că au existat contacte între secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, și ministrul rus de externe Serghei Lavrov în legătură cu o posibilă călătorie la Moscova.
  • Când Vaticanul a întrebat pentru prima dată despre o călătorie în urmă cu câteva luni, Francisc a spus că Moscova a răspuns că nu era momentul potrivit.

Papa Francisc a respins informațiile potrivit cărora ar intenționa să demisioneze în viitorul apropiat, spunând că este pe cale să viziteze Canada în această lună și că speră să poată merge la Moscova și Kiev cât mai curând posibil după aceea. Într-un interviu exclusiv acordat în reședința sa de la Vatican, Francisc a negat, de asemenea, zvonurile potrivit cărora ar avea cancer, glumind că medicii săi „nu mi-au spus nimic despre asta”, și a oferit pentru prima dată detalii despre afecțiunea genunchiului care l-a împiedicat să își îndeplinească unele îndatoriri.

Într-o conversație de 90 de minute, desfășurată sâmbătă după-amiază, în limba italiană, fără asistenți, suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a repetat, de asemenea, condamnarea avortului, în urma deciziei Curții Supreme a SUA de luna trecută. Zvonurile au circulat în mass-media că o conjunctură de evenimente de la sfârșitul lunii august, inclusiv întâlniri cu cardinalii lumii pentru a discuta despre o nouă constituție a Vaticanului, o ceremonie de învestire a noilor cardinali și o vizită în orașul italian L’Aquila, ar putea prefigura un anunț de demisie.

„Toate aceste coincidențe i-au făcut pe unii să creadă că se va întâmpla aceeași liturghie, a spus el. „Dar nu mi-a trecut niciodată prin minte. Deocamdată nu, pentru moment, nu. Serios! Cu toate acestea, Francisc a repetat poziția pe care a declarat-o adesea, potrivit căreia ar putea demisiona într-o zi dacă sănătatea șubredă îl va face să nu mai poată conduce Biserica – un lucru aproape de neconceput înainte de Benedict al XVI-lea.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Întrebat când crede că s-ar putea întâmpla acest lucru, el a spus: „Nu știm. Dumnezeu va spune.
Interviul a avut loc în ziua în care ar fi trebuit să plece în Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud, o călătorie pe care a trebuit să o anuleze deoarece medicii au spus că ar putea fi nevoit să rateze și o călătorie în Canada, între 24 și 30 iulie, dacă nu ar fi fost de acord să facă încă 20 de zile de terapie și odihnă pentru genunchiul drept.

Papa Francisc a declarat că decizia de a anula călătoria în Africa i-a provocat „multă suferință, în special pentru că dorea să promoveze pacea în cele două țări. Francisc a folosit un baston în timp ce a intrat într-o cameră de recepție de la parterul casei de oaspeți Santa Marta, unde locuiește de la alegerea sa în 2013, evitând apartamentul papal din Palatul Apostolic folosit de predecesorii săi.