• Sâmbătă seara, toți cei trei lideri creștini urmează să participe la o ceremonie de rugăciune comună la Mausoleul John Garang din Juba.
  • Papa va ține o slujbă în aer liber la Juba duminică dimineața, înainte de a se întoarce la Roma după-amiază.
  • Cuvintele sale au fost un ecou al mesajului său adresat liderilor țării vineri seara, când a criticat procesul de pace stagnant”.

Papa Francisc a făcut apel la pace sâmbătă, când s-a întâlnit cu un grup de câteva sute de sudanezi strămutați intern din cauza războiului, în cadrul unui eveniment organizat în capitala țării, Juba.

Vreau să reînnoiesc apelul meu energic și sincer de a pune capăt tuturor conflictelor și de a relua procesul de pace într-un mod serios”, a declarat papa în fața mulțimii adunate în Freedom Hall. Nu există loc pentru amânare”, a spus Francisc. Cuvintele sale au fost un ecou al mesajului său adresat liderilor țării vineri seara, când a criticat procesul de pace stagnant”.

Vizita papei în Sudanul de Sud a avut loc la câteva zile după ce Francisc, în vârstă de 86 de ani, a ținut o slujbă pentru un milion de persoane din Republica Democrată Congo (RDC), o altă țară care se confruntă cu sărăcia și conflictele. Călătoria lui Francisc în RDC – prima vizită papală din 1985 – a avut loc în contextul în care această națiune africană este afectată de lupte armate și de o criză a refugiaților care se agravează.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Sudanul de Sud se află într-un război civil din 2013, iar un acord de pace din 2018 nu a fost încă pus în aplicare pe deplin. Războiul a determinat peste 4 milioane de sudanezi din Sudanul de Sud – 65% dintre ei cu vârste sub 18 ani – fie să fugă din țară, fie să fie strămutați în interiorul țării, potrivit UNHCR.

Viitorul nu poate fi în taberele de refugiați”, a declarat sâmbătă suveranul pontif. Nu mai este loc pentru alte amânări”, a spus el, adăugând că un număr mare de copii născuți în ultimii ani au cunoscut doar realitatea taberelor pentru persoane strămutate”.

Francisc a dat o binecuvântare specială copiilor din Sudanul de Sud, împreună cu arhiepiscopul anglican Justin Welby și moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoției, Iain Greenshields, care îl însoțesc pe papă în această călătorie. Cele trei biserici reprezintă confesiunile creștine majoritare cărora le aparțin majoritatea sudanezilor din Sudanul de Sud.

Sâmbătă seara, toți cei trei lideri creștini urmează să participe la o ceremonie de rugăciune comună la Mausoleul John Garang din Juba. Papa va ține o slujbă în aer liber la Juba duminică dimineața, înainte de a se întoarce la Roma după-amiază.