- Papa Francisc a declarat că premierul ungar Victor Orban i-a spus, atunci când s-au întâlnit, la sfârşitul lunii aprilie, că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să pună capăt invaziei din Ucraina pe 9 mai.
- Papa Francisc a repetat declaraţiile anterioare potrivit cărora este pregătit să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu Putin.
- Papa a spus că nu va călători deocamdată la Kiev, trimiţând în schimb un reprezentant.
Papa Francisc spune că s-a oferit să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, în încercarea de a ajuta la încetarea luptelor din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns de la Kremlin.
Papa a detaliat cererea sa într-un interviu publicat marți de ziarul italian Corriere della Serra. Francisc a spus că a trimis cererea prin intermediul cardinalului Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, la mijlocul lunii martie. Rusia și-a lansat invazia în Ucraina la 24 februarie.
„L-am rugat pe cardinalul Parolin să îi transmită mesajul meu lui Putin, că sunt pregătit să călătoresc la Moscova”, a declarat el pentru ziar. „Cu siguranță, așteptam un fel de gest de deschidere din partea liderului de la Kremlin. Nu am primit niciun fel de răspuns, dar continuăm să facem presiuni pe această temă”
„Mă tem, totuși, că Putin nu poate sau nu vrea să accepte întâlnirea noastră în acest moment. Dar cum poți să nu încerci să faci tot ce poți pentru a opri atrocitățile? În urmă cu 25 de ani am văzut că ceva similar s-a întâmplat în Rwanda”.
Relațiile dintre Biserica Catolică și Rusia au fost tensionate timp de secole, după ce Biserica Ortodoxă Rusă s-a separat de Biserica Romano-Catolică în secolul al XI-lea. Suveranul pontif a mai spus că a sperat să colaboreze cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, dar a fost dezamăgit de justificările pentru război pe care le-a auzit în timpul unei convorbiri virtuale din martie.
În interviu, Papa Francisc a părut, de asemenea, să sugereze că NATO este parțial responsabilă pentru campania agresivă a Rusiei în Ucraina – prin extinderea spre est și „lătrând la poarta Rusiei”. Moscova a declarat de mai multe ori că vede națiunile est-europene care se alătură alianței defensive, precum Estonia și Letonia, ca pe o amenințare la adresa securității rusești. Deși nu sunt foste republici sovietice, Suedia și Finlanda au indicat, de asemenea, recent, dorința de a adera la NATO, iar Ucraina are o relație de lucru cu acest grup.
Papa Francisc a mai declarat marți că s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban luna trecută și că liderul a crezut că războiul s-ar putea încheia luna aceasta.
„Când m-am întâlnit cu Orban, el mi-a spus că rușii au un plan precis și că războiul se va încheia pe 9 mai”, a declarat el pentru ziarul italian. „Cu siguranță sper că așa este. Am un presentiment rău în legătură cu toate acestea. Recunosc că sunt foarte pesimist. Cu toate acestea, este de datoria noastră să facem tot ce putem pentru a opri războiul.”