• Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost acuzat de crimă, tentativă de crimă și acte de terorism după împușcăturile care au avut loc sâmbătă în mai multe cluburi de noapte din centrul orașului Oslo.
  • Poliția a preluat controlul asupra mai multor arme, inclusiv o armă automată.
  • Mai mulți martori au declarat că oaspeții pub-ului care sărbătoreau Pride s-au aruncat pe jos, panicați, când au auzit împușcăturile.

Cel puțin două persoane au fost ucise și mai mult de 12 persoane au fost rănite în urma unui schimb de focuri în noaptea de vineri spre sâmbătă într-un club de noapte LGBTQ din centrul orașului Oslo, a anunțat poliția locală. Poliția investighează împușcăturile de la clubul de noapte Per on the corner și de la pub-ul gay London Pub din piața C.J. Hambro, de la tribunalul din Oslo, ca fiind un incident terorist. Polițiștii cred că există un singur autor pentru atacuri. Bărbatul, care a fost arestat, este un cetățean norvegian în vârstă de 42 de ani cu origini iraniene și este cunoscut de poliție și de Serviciul de Securitate al Poliției din trecut. El are mai multe condamnări anterioare, printre care și pentru că a purtat cuțit într-un loc public.

Poliția a preluat controlul mai multor arme, inclusiv o armă automată. Bărbatul nu a fost interogat de poliție sâmbătă dimineață. „Continuăm să lucrăm pentru a-i descoperi motivele”, a declarat procurorul Christian Hatlo în cadrul conferinței de presă. Poliția este în dialog cu avocata bărbatului, Cecilie Nakstad.

Hatlo a declarat că locațiile în care au avut loc împușcăturile – în special London Pub – fac evidentă investigarea împușcăturilor ca fiind o potențială crimă motivată de ură. De asemenea, poliția investighează dacă boala mintală ar putea fi un factor. Împușcăturile au început la ora 1:15, când bărbatul a venit la clubul de noapte Per, aflat la colțul din fața tribunalului din Oslo. Martorii spun că acesta a luat o armă dintr-o geantă și a început să tragă. Apoi, bărbatul a mers pe strada Rosenkrantz până la pubul gay London Pub. Mai mulți martori au declarat pentru NTB că oaspeții pub-ului care sărbătoreau Parada Pride s-au aruncat pe podea, panicați, când au auzit focurile de armă.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Există mai multe scene ale crimei, potrivit poliției, iar o zonă mare este izolată. O anchetă tehnică amănunțită era în curs de desfășurare în orele dimineții de sâmbătă. La scurt timp după împușcături, oamenii au ieșit panicați în stradă și le-au cerut celorlalți să se îndepărteze din zonă. Au fost trase mai multe focuri de armă. Bărbatul a fost arestat de poliție la ora 1:19 dimineața. Poliția a declarat că a primit ajutor de la oamenii aflați la fața locului.

Parada Pride a fost anulată

În legătură cu împușcăturile, parada Pride de sâmbătă, precum și alte evenimente în legătură cu Oslo Pride, au fost anulate. Oslo Pride a anunțat informația sâmbătă dimineață, precizând că anulează evenimentele în conformitate cu sfaturile și recomandările clare ale poliției.

„Acum, vom urma recomandările poliției și vom avea grijă unii de alții. Gândurile și dragostea noastră se îndreaptă către rudele (victimelor), răniții și alte persoane afectate. În curând vom fi din nou mândri și vizibili”, au declarat într-un comunicat de presă liderul din cadrul Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, și liderul FRI (Asociația pentru diversitate de gen și sexualitate), Inge Alexander Gjestvang.