• Deputații au votat miercuri pentru a impune bărbaților să poarte sacouri în săli, dar nu și cravate, care sunt doar recomandate”.
  • Normele vor fi modificate, iar noile prevederi vor intra în vigoare lunea viitoare.
  • Încă din 2017, odată cu sosirea primilor deputaţi ai stângii radicale, a început o „revoluţie vestimentară” .

Haină obligatorie, cravată recomandată, bermude interzise: Adunarea Naţională a Franţei a tranşat miercuri o chestiune controversată care a inflamat microcosmosul parlamentar parizian în privinţa codului vestimentar care trebuie respectat în camera inferioară a Parlamentului francez, scrie Le Figaro.

Biroul Adunării Naţionale, cel mai înalt organ colegial al său, a precizat cum trebuie să arate ţinuta de stradă” , care era deja cerută în instrucţiunile sale generale” .

Propunerea trimisă Biroului sugera doar recomandarea” hainei şi a cravatei pentru bărbaţi. Însă votul care a avut loc s-a pronunţat în favoarea hainei obligatorii” în hemiciclul parizian, potrivit unei surse parlamentare.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

În schimb, s-a interzis purtarea pantalonilor scurţi şi a bermudelor” , o alegere vestimentară care era deja interzisă de facto prin cerinţa ţinutei de stradă” .

O referire la solemnitatea locului”

În timp ce acest cod vestimentar se aplică bărbaţilor, femeile, la fel ca omologii lor de sex masculin, au fost rugate să poarte ţinute vestimentare în acord cu solemnitatea locului” .

O anumită toleranţă este permisă şi pentru anumite femei care doresc să poarte ţinute tradiţionale din regiunile lor natale, precum cele din Polinezia Franceză, de exemplu.

Subiectul ţinuta vestimentară în timpul şedinţei” a fost înscris pe ordinea de zi la cererea deputatului de dreapta Eric Ciotti, chestorul instituţiei.

El a deplâns o formă de relaxare vestimentară şi comportamentală a unui număr tot mai mare de deputaţi” , citându-i mai ales pe cei din partidul La France Insoumise (LFI), o formaţiune politică a stângii radicale.

Eric Ciotti pledase în luna iulie pentru obligativitatea de purtare a cravatei de către bărbaţi” în faţa preşedintei Adunării Naţionale a Franţei, Yael Braun-Pivet.

La France Insoumise în centrul atenției

Louis Boyard, un deputat în vârstă de 22 de ani şi reprezentant al partidului LFI, a parodiat cererea chestorului Ciotti, cerând la rândul său interzicerea costumelor cumpărate la preţuri indecente” şi purtate de unii dintre colegii lui în sediul Adunării Naţionale.

Purtarea cravatei a înregistrat un recul important pe piaţa muncii. Iar Adunarea Naţională, un spaţiu plin de ritualuri şi convenţii, s-a conformat treptat.

Încă din 2017, odată cu sosirea primilor deputaţi ai stângii radicale, a început o revoluţie vestimentară„: Biroul Adunării Naţionale a fost nevoit să stipuleze în mod oficial dreptul unor deputaţi de a participa la şedinţe fără să poarte haină şi nici cravată.

Miercuri, Biroul a revenit însă asupra deciziei sale privind purtarea hainei, devenită de acum obligatorie pentru toţi deputaţii de sex masculin care participă la şedinţele din hemiciclu.