- Parlamentul European vrea ca americanii să nu mai călătorească în UE fără viză
- Au fost 376 de voturi pentru şi 269 împotrivă
- Comisia Europeană nu a rezolvat această problemă din 2014 până acum
Parlamentul European vrea egalitate. Aşa că a adoptat o rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să prezinte un act juridic pentru suspendarea timp de 12 luni a dreptului americanilor de a nu avea viză pentru a intra în UE. Cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români sunt în continuare obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA.
Asta în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni ai UE sunt scutiţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată: maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. La fel ca si cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană. Parlamentul European a ridicat iniţial această problemă încă din 2014. Însă Comisia Europeană nu a luat măsuri până în prezent.
„Discriminarea bulgarilor, croaţilor, românilor şi ciprioţilor atunci când călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principul de solidaritate între statele membre, cerem CE să acţioneze în linie cu legislaţia europeană printr-o propunere privind suspendarea călătoriilor fără viză pentru cetăţenii americani”, a declarat a Juan Fernando López Aguilar, preşedinte al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne.
„Parlamentul European a acționat în principiul solidarității. Eurodeputații răspund în fața cetațenilor care i-au votat și cer Comisiei Europene să se adreseze SUA. La fel ca și fiecare stat din UE, și SUA are politică suverană, iar Comisia Europeană e cea mai în măsură, din punct de vedere juridic, să ceară SUA acest lucru.
Este un principiu la care ținem, nu există țară mică sau țară mare, dacă ești membru UE, te bucuri și în fapt, și în formă de același tratament în raport cu Statele Unite.
Șansele sunt discutabile, mai intâi trebuie să avem un nou guvern în SUA. Poate același președinte, dar cu un alt executiv și o altă politică externă. După ce vedem noua echipă de la Washington, vom vedea dacă această măsură ne va include cu celelalte țări. Altfel, România va trebui, pe canalele bilaterale, să abordeze această temă strict pe cazul cetățenilor români”, a explicat expertul Bogdan Nicolae.