• Parlamentul Uniunii Europene votează noi reguli fiscale astăzi.
  • Regulile vizează reducerea datoriilor și a deficitului.
  • Reforma consideră situația economică a fiecărui stat din Uniunea Europeană.

Statele europene au cheltuit mai mult din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina. Acum, U.E. revine la disciplina bugetară prin noi reguli de cheltuieli. Fiecare stat membru va fi nevoit să prezinte un plan de patru ani pentru a asigura „sustenabilitatea” datoriei.

Cum vor fi noile reguli fiscale ale UE

Noile reguli, care vor fi votate marți, solicită ca fiecare stat membru să își controleze cheltuielile naționale, dar permit o anumită flexibilitate pentru investiții. Obiectivele esențiale ale pactului, cum ar fi limitarea datoriei la 60% din PIB și deficitul public la maximum 3%, rămân în vigoare. În plus, statele cu datorii peste 90% din PIB trebuie să reducă raportul datoriei cu cel puțin un punct procentual pe an, în medie, pe parcursul a patru sau șapte ani.

Cum vor fi abordate statele cu datorii excesive sub noile reglementări

Sub procedura de deficit excesiv, țările cu datorii mari trebuie să negocieze un plan cu Comisia Europeană pentru a reveni la limitele stabilite. Planul pe patru ani trebuie să arate cum se va reduce deficitul sub 3% și să pună datoria pe o traiectorie descendentă pentru următorii zece ani. Reformele guvernamentale și investițiile vor fi răsplătite prin extinderea orizontului planului la șapte ani, facilitând astfel revenirea la disciplina fiscală.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC

Ce efecte vor avea aceste reguli asupra investițiilor privind tranziția verde și digitală

Deși noile reguli vizează o gestionare mai strictă a finanțelor publice, ele sunt concepute să ia în considerare mai bine situația economică a fiecărui stat membru. Acest lucru ar trebui să permită statelor să răspundă nevoilor masive de investiții pentru tranziția verde și digitală, precum și rearmanentul în fața amenințărilor, cum ar fi cea rusă. Cu toate acestea, unii experți, cum ar fi Andreas Eisl de la Institutul Jacques Delors, sunt sceptici și cred că va fi dificil pentru multe state membre să consolideze finanțele publice fără a sacrifica investițiile majore.

Citește și