• O ampla anchetă a Washington Post dezvăluie metodele utilizate de ruși.
  • Putin țintește alegerile europene si schimbarea guvernelor pro-ucrainene din Europa.
  • Alegerile europene vor avea loc peste ceva mai mult de 5 luni și deja Rusia lui Vladimir Putin se întoarce să infiltreze partidul Marinei Le Pen.

Reuniunea Naționala, partidul Marinei Le Pen, este acuzat de Washington Post că întreține noi legături cu Rusia. Într-o lungă anchetă, ziarul american afirmă că Moscova „încearcă din greu să submineze sprijinul francez pentru Ucraina” și implică partidul naționalist francez în această operațiune.

Alegerile europene vor avea loc peste ceva mai mult de 5 luni și deja Rusia lui Vladimir Putin se întoarce să infiltreze partidul Marinei Le Pen

Într-o lungă anchetă, publicată pe 30 decembrie, ziarul american Washington Post afirmă că Moscova „lucrează pentru a submina sprijinul francez pentru Ucraina, conform documentelor” și implică partidul naționalist francez în această operațiune.

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI

Un bărbat se află în centrul acestei investigații: Jean-Luc Schaffhauser, fost europarlamentar pentru RN, care și-a ajutat partidul să găsească două împrumuturi bancare, esențiale pentru supraviețuirea acestuia. Unul dintre aceste împrumuturi este celebrul „împrumut rusesc”, obținut în 2014 de la o bancă ruso-cehă, înainte de a fi cumpărat de o firmă obscură rusă.

Acest împrumut a reprezentat o adevărată povară politică, mai ales după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 si a fost identificat de Jordan Bardella, președintele RN, și de adjuncții Marinei Le Pen ca un obstacol în calea cuceririi puterii la alegerile prezidențiale din 2027. Împrumutul a fost așadar lichidat complet în septembrie anul trecut.

Între timp, Jean-Luc Schaffhauser, rusofil convins în vârstă de 68 de ani, a rămas foarte discret si nu s-a mai regăsit pe lista RN pentru alegerile europene din 2019. Potrivit investigației Washington Post, bărbatul lucrează acum „la planuri care vizează propulsarea la putere a politicienilor pro-Moscova”. „Toate guvernele Europei de Vest vor fi schimbate”, afirmă chiar Jean-Luc Schaffhauser pentru ziarul american, care dezvăluie că fostul europarlamentar „închiriază un etaj al reședinței sale” din Strasbourg numărului doi al ambasadei Rusiei în Franța.

Elemente de limbaj

Potrivit Washington Post, care citează documente obținute de un serviciu de securitate european, Rusia desfășoară o întreprindere de „subversiune” în Franța, în care RN, prezidat de Jordan Bardella, ar juca un rol important. Scopul mai larg ar fi destabilizarea Europei.

Aceste documente arată cum Serghei Kirienko, primul adjunct al șefului de personal în administrația lui Vladimir Putin, i-a instruit pe strategii politici de la Kremlin să creeze tensiuni politice în Franța prin intermediul rețelelor de socializare și al personalităților politice franceze. Metodele, potrivit ziarului american, îmbină influența rețelelor de socializare, cu ajutorul „fermelor de troli”, și sprijinul partidelor de extremă dreapta.

Mai presus de toate, este vorba despre diseminarea elementelor de limbaj favorabile Rusiei și împotriva războiului din Ucraina: afirmând că sancțiunile economice care vizează Moscova ar putea provoca o criză economică și socială în Franța, că există riscul unui al treilea război mondial prin livrarea de arme către Ucraina sau că numai Statele Unite beneficiază de războiul din Ucraina.

Chestionat marți, 2 ianuarie, la Sud Radio despre această anchetă, Laurent Jacobelli, deputat RN și purtător de cuvânt al partidului a declarat: „Totul este o cabală”. El spune că nu există „nicio legătură” între Rusia și partidul său.

Citește și