• Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au hotărât ca această zi să fie liberă.
  • Românii sărbătoresc ziua liberă la iarbă verde cu grătare și mici. Totodată, litoralul este plin întotdeauna în weekendul de 1 Mai.
  • Calendarul ortodox consemnează că anual, în cea dintâi duminică de după Paşte se sărbătoreşte Duminica Tomii, o zi dedicată Sfântului Apostol Toma, cel care s-a îndoit de Învierea Domnului.

Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită pe 1 Mai, cade anul acesta în prima duminică după Paște. Astfel, ziua capată o nouă simbolistică în 2022 pentru creștini ortodocși.

Ziua Muncii a fost decretată de Congresul Internaționalei Socialiste în anul 1889, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.

Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au hotărât ca această zi să fie liberă.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Românii sărbătoresc ziua liberă la iarbă verde cu grătare și mici. Totodată, litoralul este plin întotdeauna în weekendul de 1 Mai.

Anul acesta, pe lângă manifestările clasice, Ziua Muncii capătă și o simbolistică religioasă.

Calendarul ortodox consemnează că anual, în cea dintâi duminică de după Paşte se sărbătoreşte Duminica Tomii, o zi dedicată Sfântului Apostol Toma, cel care s-a îndoit de Învierea Domnului.

Vechile poveşti creştine spun că Iisus s-a arătat apostolilor pentru prima oară în prima zi a Săptămânii Luminate, zicându-le simplu „Pace vouă”. Apoi, a instituit sfânta taină a Spovedaniei, binecuvântându-i spre iertarea păcatelor şi spunându-le „Luați Duh Sfânt, cărora veți ierta păcatele le vor fi iertate și în cer și cărora le veți ține, ținute vor fi”.

De la această întâlnire a lipsit Toma. După ce apostolii i-au spus cele întâmplate şi i-au povestit despre Înviere, acesta a manifestat o atitudine de îndoială, spunându-le acestora că nu va crede că Hristos a înviat până când nu va pune degetul pe rănile sale.