• Spania și Portugalia asigură o treime din necesarul procesării gazului.
  • Europa nu se va mai baza pe gazul rusesc și caută alternative.
  • Infrastructura existentă, dintre Spania și restul Europei, este una precară.

Din cauza războiului declanșat de Rusia, Europa vrea să renunțe complet la gazul lichefiat care vine din țara lui Putin. Deja pe gazoductul dintre peninsula Yamal și Europa, extragerea a scăzut la zero, așa că Europa caută alternative. În Spania și Portugalia există o treime din capacitatea de procesare a gazului lichefiat de pe bătrânul continent.

Cele două țări, din Peninsula Iberică, sunt fruntașele Europei în energie regenerabilă, datorită sistemelor solare și al eolienelor. Spania, are șase centrale pentru gaz lichefiat natural, aici o includem și pe cea mai mare din Europa, în Barcelona.

Franța deja și-a îndemnat locuitorii să economisească energie electrică și gaz din cauza riscului de întrerupere a aprovizionării în iarna viitoare. Cel care a făcut anunțul este Jean-Francois Karenco, președintele Comisiei franceze de reglementare a energiei.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Spania și Franța sunt unite prin două conducte de gaz care au capacitate mică. Autoritățile din Madrid și Bruxelles discută despre un gazoduct pentru gaz lichefiat și energie pe bază de hidrogen, care să traverseze munții Pirinei, dar asta ar însemna mulți bani.