• Oficialii americani iau în considerare posibilitatea de a trimite o rezervă de arme pentru a ajuta Kievul în lupta împotriva Rusiei.
  • Este o soluție pe care Pentagonul o cântărește la acest moment.
  • De obicei, armele sunt confiscate și distruse de către SUA, care aplică un embargou ONU asupra armelor în Yemen.

Armele confiscate de armata americană în Yemen ar putea ajunge în Ucraina. Sunt mii de puști de asalt, milioane de cartușe și alte mii de focoase.

Este o soluție pe care Pentagonul o cântărește la acest moment, dar există impedimente legale de mutare a armamentului dintr-o zonă de conflict în alta.

Oficialii americani au declarat că analizează posibilitatea de a trimite Ucrainei peste 5.000 de puşti de asalt, 1,6 milioane de cartuşe pentru arme de calibru mic, un număr mic de rachete antitanc şi peste 7.000 de focoase de proximitate confiscate în ultimele luni în largul coastelor Yemenului de la contrabandişti suspectaţi că lucrează pentru Iran, scrie WSJ.

Recomandări

BEC PUBLICĂ REZULTATELE FINALE
POPOVICI SE CALIFICĂ ÎN FINALĂ
REZULTATE FINALE LA EUROPARLAMENTARE
TINERII ROMÂNI NU CONTINUĂ STUDIILE
IORDĂNESCU INTRĂ ÎN TOP 10
UNDE MERGI ÎN VACANȚĂ?

Ambasada Ucrainei la Washington, D.C., nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii, iar Consiliul Naţional de Securitate a refuzat să comenteze pe această temă, precizează WSJ.

Aliaţii s-au întâlnit săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a discuta despre noi modalităţi de a accelera fluxul de arme către Ucraina şi despre deficitul de aprovizionare militară pe care îl creează războiul. „Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţii şi epuizează stocurile aliate” , a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în ajunul reuniunii de la Ramstein. 

„Ritmul consumului actual de muniţie în Ucraina este mult mai mare decât putem produce noi în prezent. Acest lucru pune sub presiune industriile noastre de apărare” , a arătat şeful NATO.

Însă, provocarea pentru administraţia Biden este de a găsi o justificare legală pentru a lua arme dintr-un conflict şi a le transfera în altul. Embargoul ONU asupra armelor impune SUA şi aliaţilor săi să distrugă, să depoziteze sau să se debaraseze de armele confiscate. Avocaţii administraţiei Biden au analizat dacă rezoluţia le creează o marjă de manevră pentru a transfera armele în Ucraina, potrivit unor oficiali americani cu care a stat de vorbă The Wall Street Journal.

Preşedintele Biden ar putea rezolva chestiunea juridică prin elaborarea unui ordin executiv sau prin colaborarea cu Congresul pentru a împuternici SUA să confişte armele în baza prerogativelor în materie de confiscare pe care le au autorităţile civile şi să le poată trimite astfel Ucrainei.

Puştile şi muniţia au fost confiscate în ultimele luni de către SUA şi Franţa în cadrul unui efort global axat în principal pe împiedicarea Iranului de a introduce arme în Yemen. Aliaţii Houthi ai Teheranului duc un război de opt ani împotriva guvernului yemenit, susţinut de Arabia Saudită, care a fost forţat să părăsească capitala în 2014.

În mod obişnuit, armele sunt confiscate şi distruse de SUA şi aliaţii săi, care aplică un embargo al ONU asupra armelor în Yemen.

Dar oficialii americani au declarat că efortul global de a aproviziona Ucraina cu arme a declanşat o discuţie despre eventuala trimitere la Kiev a unor materiale militare confiscate.