• Pentru prima dată nu există niciun alb în niciuna dintre cele mai înalte patru funcții de conducere.
  • Kwarteng preia portofoliul finanțelor, Cleverly la Ministerul Afacerilor Externe.
  • Diversitatea este acum normală în Marea Britanie, spune un expert.

Noul prim-ministru britanic Liz Truss a ales un cabinet în care, pentru prima dată, un bărbat alb nu va ocupa unul dintre cele mai importante patru posturi ministeriale de conducere ale țării.

Truss l-a numit pe Kwasi Kwarteng – ai cărui părinți au venit din Ghana în anii ’60 – primul ministru de finanțe de culoare din Marea Britanie, în timp ce James Cleverly este primul ministru de externe de culoare.

Cleverly, a cărui mamă provine din Sierra Leone și al cărui tată este alb, a vorbit în trecut despre faptul că a fost agresat în calitate de copil de rasă mixtă și a declarat că partidul trebuie să facă mai mult pentru a atrage votanții de culoare.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Suella Braverman, ai cărei părinți au venit în Marea Britanie din Kenya și Mauritius în urmă cu șase decenii, îi succede lui Priti Patel în funcția de al doilea ministru de interne sau ministru al minorităților etnice, unde va fi responsabilă pentru poliție și imigrație. Diversitatea crescândă se datorează în parte unui impuls dat de Partidul Conservator în ultimii ani pentru a propune un set mai variat de candidați pentru parlament.

Până acum câteva decenii, guvernele britanice au fost alcătuite în majoritate din bărbați albi. A fost nevoie de 2002 pentru ca Marea Britanie să numească primul ministru de cabinet format din minorități etnice, când Paul Boateng a fost numit secretar șef al Trezoreriei.

Rishi Sunak, ai cărui părinți sunt originari din India, a fost predecesorul lui Kwarteng în postul de ministru de finanțe și a fost al doilea candidat după Truss în contextul conducerii.

Politica a impus ritmul. Acum o tratăm ca pe ceva normal, această diversitate, a declarat Sunder Katwala, director al think-tank-ului non-partizan British Future, care se concentrează pe migrație și identitate. Ritmul schimbării este extraordinar.

Cu toate acestea, în rândurile superioare ale mediului de afaceri, ale sistemului judiciar, ale administrației publice și ale armatei, toate sunt încă predominant albe. Și, în ciuda campaniei pentru diversitate a partidului, doar un sfert dintre parlamentarii conservatori sunt femei și 6% provin din medii minoritare.