Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, în Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez, nu mai este nicio femeie

Biroul politic, organul decizional al Partidului Comunist Chinez, nu are nicio femeie în componenţă pentru prima dată după 25 de ani. FOTO - Hepta
  • Biroul politic, organul decizional al Partidului Comunist Chinez, nu are nicio femeie în componenţă pentru prima dată după 25 de ani.
  • Sun Chunlan, singura femeie care făcea parte din Biroul politic format din 25 de persoane, s-a retras din funcţie şi niciunul dintre noii membri nu este femeie.
  • Potrivit cercetătorilor, structura politică patriarhală a Chinei limitează ascensiunea femeilor în ierarhia politică.

Biroul politic, organul decizional al Partidului Comunist Chinez, nu are nicio femeie în componenţă pentru prima dată după 25 de ani, potrivit NYT.

Sun Chunlan, singura femeie care făcea parte din Biroul politic format din 25 de persoane, s-a retras din funcţie şi niciunul dintre noii membri nu este femeie. Potrivit cercetătorilor, structura politică patriarhală a Chinei limitează ascensiunea femeilor în ierarhia politică.

De-a lungul a șapte decenii de tulburări și schimbări, un lucru despre conducerea Chinei a rămas neschimbat. Totul este masculin. În „noua eră” a autoritarismului digital a lui Xi Jinping, bărbații rămân la conducerea țării.

Sun Chunlan, singura femeie care făcea parte din Biroul politic format din 25 de persoane, s-a retras din funcţie şi niciunul dintre noii membri nu este femeie. Noul Birou politic are 24 de membri.

Femeile reprezintă 29,4 la sută din totalul membrilor Partidului Comunist

Sâmbătă s-a decis noua componenţă a Comitetului Central, de 205 membri, din care fac parte doar 11 femei. Prezenţa femeilor în Comitetul Central a scăzut de la 5,4 la sută la 4,9 la sută. Femeile reprezintă 48,8 la sută din populaţia Chinei şi 29,4 la sută din totalul membrilor Partidului Comunist.

Săptămâna aceasta, la deschiderea celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, care va prelungi stăpânirea lui Xi cu încă cinci ani, o altă linie de lideri bărbați a urcat pe scena Marii Săli a Poporului, pentru a se confrunta cu un public dominat din nou de bărbați. 

„Femeile chineze au fost excluse din centrul puterii politice atât la nivel local, cât și la nivel central”, a spus Hsiu-hua Shen, profesor de sociologie la Universitatea Națională Tsing Hua din Taiwan, potrivit NYT.

Fără acțiuni afirmative specifice… este foarte dificil pentru femeile chineze să poată intra în sistemele politice și să modeleze politica” .

Partidul Comunist Chinez are aproape 100 de milioane de membri, dar mai puțin de o treime din rândul lor sunt femei, iar numărul se micșorează, cu cât te uiţi mai sus în ierarhie.

„Structura politică patriarhală a Chinei limitează ascensiunea femeilor”, a spus Pan Wang, lector superior în studii chineze și asiatice la Universitatea din New South Wales. „De la jos până la vârful piramidei, femeile primesc mai puține şanse la fiecare treaptă a ierarhiei. Acest lucru poate crea părtiniri în procesul de nominalizare și selecție pentru funcții de conducere în partid/stat.”

Femeile chineze sunt reținute de o varietate de factori, a spus Pan. Acestea includ așteptări culturale conform cărora femeile fac mai multă treabă în casă, o structură de carieră care le obligă să se pensioneze mai devreme decât bărbații, chiar atunci când ar putea atinge apogeul profesional, și educația și socializarea, care le descurajează ambițiile politice.