• Atât Beijingul, cât și Shanghaiul păreau să fi controlat focarele de variantă Omicron în ultimele săptămâni și luni.
  • În provincia estică Anhui, în apropiere de Shanghai, numărul cazurilor a crescut.
  • Angajații care lucrează în sectoarele cu risc ridicat, inclusiv în transportul public, au fost anterior obligați să fie vaccinați.

Beijingul va introduce un mandat de vaccinare pentru anumite locații – primul de acest fel în China de la începutul pandemiei, în timp ce țara se confruntă cu sosirea recentă a variantei Omicron BA.5, extrem de contagioasă.

Comisia de Sănătate din Beijing a anunțat că, începând de săptămâna viitoare, orice persoană care intră în biblioteci, muzee, cinematografe, galerii de artă, săli de sport și de fitness, locuri de divertisment sau orice locuri aglomerate din capitală trebuie să fie vaccinată.

Până în prezent, China a rezistat până în prezent mandatelor de vaccinare în masă ca parte a urmăririi zero-COVID, bazându-se în schimb pe închideri stricte, pe urmărirea contactelor, pe urmărirea automată a istoricului de călătorie al oamenilor și pe teste PCR în masă pentru a încerca să stopeze focarele pe măsură ce acestea apar.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

Cu toate acestea, angajații care lucrează în sectoarele cu risc ridicat, inclusiv în transportul public, au fost anterior obligați să fie vaccinați.

Mandatul pare să reprezinte o schimbare bruscă a politicii.

În luna iulie a anului trecut, China Daily, un ziar controlat de Partidul Comunist, a declarat: Vaccinarea trebuie să fie voluntară, nu obligatorie”.

Atât Beijingul, cât și Shanghaiul păreau să fi controlat focarele de variantă Omicron în ultimele săptămâni și luni. În cazul Shanghaiului, acest lucru a necesitat o izolare severă, care a durat luni de zile, oamenii fiind închiși în casele lor și bazându-se pe guvern pentru a livra alimente.

Cu toate acestea, alte orașe mari se luptă cu cazuri tot mai multe, iar în provincia estică Anhui, în apropiere de Shanghai, numărul cazurilor a crescut. Xi’an, capitala provinciei Shaanxi, a anunțat măsuri de izolare după ce a detectat 18 cazuri noi.

Aceste cazuri au fost de varianta Omicron BA.5, mai degrabă decât de varianta BA.2.2, care a fost responsabilă pentru focarele recente din Shanghai și Beijing.

Subvarianta Omicron BA.5 este chiar mai transmisibilă și se răspândește mai rapid decât subvarianta BA2.2 anterioară și este mai probabil să scape de anticorpi, a declarat marți Zhang Yi, de la centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Shaanxi.

Varianta BA.5 este în prezent tulpina dominantă în SUA și pare să fie la originea unui nou val de infecții și în Marea Britanie. Varianta a fost detectată și la Beijing în ultimele două zile. Șase cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore. Nu se știe dacă noul mandat guvernamental de vaccinare a avut legătură cu acest lucru.