• Deși Belarus nu s-a implicat direct în războiul din Ucraina, Lukașenko a permis trupelor rusești să intre în Ucraina prin Belarus.
  • Avionul de avertizare timpurie Beriev A-50 a fost lovit de mai multe explozii în apropierea bazei aeriene Machulishchy.
  • Acesta survine pe fondul unei cooperări sporite între Minsk și Moscova.

Personalități ale opoziției belaruse aflate în exil susțin că un avion militar rusesc a fost avariat într-un atac cu drone în apropierea capitalei Minsk. Aliksandr Azarov, liderul organizației antiguvernamentale bieloruse BYPOL, a revendicat responsabilitatea pentru atac pe Telegram.

Avionul de avertizare timpurie Beriev A-50 a fost lovit de mai multe explozii în apropierea bazei aeriene Machulishchy. Acesta survine pe fondul unei cooperări sporite între Minsk și Moscova.

Loviturile au avariat părțile frontale și centrale ale aeronavei, precum și radarul și antena acesteia, a declarat BYPOL pe Telegram. Acestea au fost drone. Participanții la operațiune sunt belaruși”, a declarat Azarov.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Vorbind pentru BBC, Franak Viacorka, un consilier al liderului opoziției din Belarus, a declarat că atacul a fost creativ” și sofisticat”.

A fost foarte curajos, deoarece belarușii se află într-o situație de teroare totală”, a declarat el pentru BBC News. El a adăugat că partidul de opoziție a fost cu siguranță ajutat de localnici, ajutat de militari” pentru a provoca daune avionului.

Cu toate acestea, nu este posibil să se confirme versiunea opoziției cu privire la cele întâmplate.
Atât departamentul rusesc, cât și cel belarus al apărării încă nu au comentat public incidentul.

BYPOL, grupul care a revendicat responsabilitatea pentru lovirea avionului, este format din foști ofițeri de aplicare a legii, care în prezent se opun biroului președintelui Alexander Lukașenko. Acesta a fost inclus pe lista organizațiilor teroriste de către guvernul Lukașenko.

Deși Belarus nu s-a implicat direct în războiul din Ucraina, Lukașenko a permis trupelor rusești să intre în Ucraina prin Belarus. De asemenea, cele două țări au participat în ultimele luni la exerciții militare comune de antrenament.