• Șase persoane, majoritatea adolescenți, au murit în confruntările cu poliția, au declarat autoritățile.
  • Toate au fost victime ale focurilor de armă, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului.
  • Protestatarii au blocat autostrăzi, au incendiat clădiri și au invadat aeroporturi.

Ministrul peruan al apărării a anunțat miercuri decretarea stării de urgență la nivel național, care va intra în vigoare în următoarele ore și va permite soldaților să ajute poliția în menținerea siguranței publice după o săptămână de proteste violente și blocaje rutiere.

Protestele au fost declanșate de înlăturarea fostului președinte Pedro Castillo la 7 decembrie, în urma unui vot de destituire. Castillo, un om de stânga ales în 2021, a fost arestat după ce a încercat în mod ilegal să dizolve Congresul națiunii andine, cea mai recentă dintr-o serie de crize politice cu care al doilea mare producător de cupru din lume s-a confruntat în ultimii ani.

Procurorii au declarat miercuri că au cerut 18 luni de arest preventiv pentru Castillo, care a fost acuzat de rebeliune și conspirație. Curtea Supremă din Peru s-a reunit pentru a analiza cererea, dar ulterior a suspendat ședința până joi.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Fostul vicepreședinte al lui Castillo, Dina Boluarte, a fost învestit în funcție după înlăturarea lui Castillo.
Tulburările politice au declanșat proteste furioase și uneori violente în întreaga țară andină, în special în regiunile rurale și miniere care l-au propulsat pe fostul țăran și profesor la putere în iulie anul trecut.

Șase persoane, majoritatea adolescenți, au murit în confruntările cu poliția, au declarat autoritățile. Toate au fost victime ale focurilor de armă, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului. Protestatarii au blocat autostrăzi, au incendiat clădiri și au invadat aeroporturi.

Am convenit să declarăm starea de urgență în întreaga țară, din cauza actelor de vandalism și violență”, a declarat reporterilor ministrul apărării din Boluarte, Alberto Otárola.