• Blinken a sosit în capitala kazahă în prima sa vizită oficială.
  • El a avut deja o întrevedere cu președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.
  • În timp ce se află la Astana, secretarul de stat american se va întâlni, de asemenea, cu miniștrii de externe ai țărilor din Asia Centrală.

Rusia consideră că relațiile cu națiunile din Asia Centrală reprezintă o prioritate de politică externă, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața presei.

Întrebat dacă vizita secretarului de stat american Antony Blinken în Kazahstan ar putea avea un impact asupra relațiilor Rusiei cu țările din regiune, Peskov a spus: „Menținem relații bilaterale cu țările din Asia Centrală și avem propriile noastre platforme de cooperare. Împreună cu unele dintre ele, participăm la procesele de integrare în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, care este ceea ce ne ghidează, ceea ce ne interesează și ceea ce considerăm a fi principala noastră prioritate de politică externă.”

El a refuzat să comenteze mai mult cu privire la călătoria înaltului diplomat american, spunând că aceasta este prerogativa Ministerului de Externe.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

Blinken a sosit în capitala kazahă în prima sa vizită oficială. El a avut deja o întrevedere cu președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev. În timp ce se află la Astana, secretarul de stat american se va întâlni, de asemenea, cu miniștrii de externe ai țărilor din Asia Centrală.

Platforma C5+1, care reunește cele cinci națiuni din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan) și Statele Unite, a fost creată în 2015 pentru a discuta probleme economice, de mediu și de securitate regionale. Din Kazahstan, Blinken se va deplasa în Uzbekistan și apoi în India.