Peste 1.000 de militari afgani au fugit de teama talibanilor în Tadjikistan

un batran si mai multi copii din afganistan. Foto: Hepta

Peste 1.000 de militari afgani au fugit în Tadjikistan după confruntări armate cu insurgenţii talibani, în contextul deteriorării situaţiei de securitate în Afganistan, pe măsură ce sunt retrase trupele occidentale.

Comitetul pentru Siguranţă Naţională din Tadjikistan a anunţat că 1.037 de militari afgani au trecut frontiera în cursul nopţii de duminică spre luni „pentru a-şi salva vieţile”, conform publicaţiei germane Die Zeit.

În provincia afgană Badahshan, situată la frontiera cu Tadjikistanul, au avut loc în ultimele zile confruntări militare intense între armata afgană şi militanţi talibani.

În sudul Afganistanului, insurgenţii talibani au ocupat districtul Pandschwai.

Administraţia Joseph Biden a anunţat că va retrage trupele americane din Afganistan până pe 11 septembrie 2021. Un oficial din cadrul Pentagonului a anunţat vineri că Baza aeriană Bagram, situată în apropiere de Kabul, a fost deja evacuată. Aliaţii SUA, inclusiv cei din cadrul NATO, retrag trupele în coordonare cu armata americană.

În contextul retragerii trupelor occidentale, în ultimele luni s-au intensificat atacurile teroriste în Afganistan, comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat recent că organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic s-ar putea regrupa în Afganistan în doi ani.