- Peste 160 de oameni de știință de la un laborator nuclear american de top au fost recrutați pentru a ajuta China să-și dezvolte programul de rachete hipersonice.
- Aceștia urmează să lucreze la „programe interne de cercetare și dezvoltare”, în special la „bombe nucleare, drone, vehicule invizibile și submarine”.
- Departamentul american al Energiei, care supraveghează Los Alamos, a interzis personalului său să se implice în recrutarea din China.
Peste 160 de oameni de știință de la un laborator nuclear american de top au fost recrutați pe o perioadă de 34 de ani pentru a ajuta China să-și dezvolte programul de rachete hipersonice, potrivit unui raport.
Studiul realizat de firma privată de informații Strider Technologies a constatat că, între 1987 și anul trecut, 162 de oameni de știință chinezi care au lucrat la laboratorul național ultrasecret Los Alamos, unde a fost fabricată bomba atomică, s-au întors în țara lor de origine.
Aceștia urmează să lucreze la „programe interne de cercetare și dezvoltare”, în special la „bombe nucleare, drone, vehicule invizibile și submarine”, se arată în studiu. Aproximativ 80% dintre aceștia au fost recrutați în cadrul cursurilor de dezvoltare ale Beijingului, inclusiv în cadrul Programului celor o mie de talente (TTP).
Potrivit studiului, unui om de știință i s-au oferit granturi în valoare de 20 de milioane de dolari (17,6 milioane de lire sterline) de la Los Alamos pentru a dezvolta „bombe de mare randament” și autorizații de securitate la nivel înalt, dar a întors spatele și s-a alăturat TTP în China.
Autorul raportului, Greg Levesque, a declarat pentru The Telegraph: „Nimic din toate acestea nu este ad-hoc. Ceea ce a creat guvernul chinez este un sistem. Acest sistem este construit pentru a-i stimula pe oameni să ia aceste decizii de a merge în SUA, în Marea Britanie, să studieze, să învețe, iar apoi există beneficii financiare și de reputație pentru a se întoarce în China. Ei au un nume pentru acest sistem, este strategia superputerii talentelor. Acest sistem include nu doar recrutarea de talente, ci și trimiterea de talente emergente în străinătate.”
Departamentul american al Energiei, care supraveghează Los Alamos, a interzis personalului său să se implice în recrutarea din China. O declarație a Departamentului de Energie al SUA a spus: „Ca răspuns la amenințările crescânde la adresa securității cercetării, Departamentul Energiei a luat măsuri semnificative în ultimii ani, inclusiv adoptarea unor verificări riguroase, a unor analize de contraspionaj și a unor restricții privind participarea la programe de talente străine.”
Există îngrijorări din ce în ce mai mari că armele nucleare ar putea deveni o realitate, în timp ce secretarul Apărării, Ben Wallace, s-a îmbarcat într-o călătorie urgentă la Washington, pe fondul temerilor că Vladimir Putin ar putea detona o bombă nucleară deasupra Mării Negre. Ministrul Forțelor Armate, James Heappey, a declarat că discuțiile pe care Wallace le va avea sunt „dincolo de orice imaginație” după ce a făcut călătoria de luni.
Heappey a spus că acestea au fost „genul de conversații care sunt dincolo de orice închipuire” și a remarcat „faptul că ne aflăm într-un moment în care acest tip de conversații sunt necesare”.
La întâlnirea organizată rapid, Wallace va fi prezent în capitala americană pentru a discuta despre „preocupările comune în materie de securitate”. Puține alte informații despre întâlnire au fost comunicate și atât oficialii americani, cât și cei britanici au oferit detalii sumare.