• Principalele probleme semnalate de copiii şi adulţii care au apelat numărul 119 în perioada 5 ianuarie – 16 aprilie vizează abuzul fizic şi emoţional, abuzul sexual, neglijarea şi cerşetorie.
  • La acestea se adaugă o serie de sesizări sau solicitări de informaţii în legătură cu diferite drepturi ale copiilor: tutela, eliberarea actelor de identitate, dreptul la pensie alimentară, alocaţie etc.
  • La nivelul fiecărui judeţ, în DGASPC există un birou de operatori call-center, care funcţionează în regim de permanenţă. Peste 100 de specialişti (psihologi, asistenţi sociali) fac parte din echipele mobile de intervenţie, iar apelurile telefonice beneficiază de localizare, identificare şi înregistrare.

Peste 39.000 de apeluri înregistrate la numărul unic pentru copii, 119, au dus la salvarea a mii de copii din situaţii de risc.

Existenţa acestui număr este utilă inclusiv pentru copiii din Ucraina: peste 60 de apeluri în limba ucraineană au vizat diferite situaţii în legătură cu refugiaţii minori.

Principalele probleme semnalate de copiii şi adulţii care au apelat numărul 119 în perioada 5 ianuarie – 16 aprilie vizează abuzul fizic şi emoţional, abuzul sexual, neglijarea şi cerşetorie.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

La acestea se adaugă o serie de sesizări sau solicitări de informaţii în legătură cu diferite drepturi ale copiilor: tutela, eliberarea actelor de identitate, dreptul la pensie alimentară, alocaţie etc.

La nivelul fiecărui judeţ, în DGASPC există un birou de operatori call-center, care funcţionează în regim de permanenţă. Peste 100 de specialişti (psihologi, asistenţi sociali) fac parte din echipele mobile de intervenţie, iar apelurile telefonice beneficiază de localizare, identificare şi înregistrare.

Este un sistem dinamic, transparent şi unitar la nivel naţional prin care putem să ajungem la copiii aflaţi în situaţii grave şi el este rezultatul unui amplu proces de colaborare şi de reglementare derulat în anul 2021”, a precizat coordonatorul programului, Maria Madalina Turza, consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului.