• Protestul are loc în fața Guvernului, a Ministerului Muncii și a Palatului Parlamentului.
  • Sindicaliștii cer indexarea veniturilor salariale în funcție de rata inflației.
  • Printre măsuri, este solicitată și asigurarea unei creșteri reale a salariilor.

Sindicaliștii din Sănătate ies astăzi pe străzile din Capitală. Peste 5.000 de membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară vor protesta în faţa Guvernului, după care vor merge către Ministerul Sănătăţii și către cel al Muncii. Manifestațiile vor avea loc chiar și în Piața Constituției. Ce reglementări solicită mai exact sindicaliștii?

Ce socilită, mai exact, manifestanții?

Vor respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcție de inflație. Vor să li se asigure creșteri reale ale veniturilor pentru angajații din sănătate. Practic, o creștere a puterii de cumpărare a salariațiilor din domeniul medical și plata unei recompense corect, pentru asumarea riscurilor la locul de muncă.

Protestatarii spun că lucrează în condiții periculoase, vătămătoare, grele și se sacrifică personal, dar și viața de familie și-o sacrifică, lucrând în ture, în zilele libere și de sărbătorile legale.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

De asemenea, este îndreptat protestul și împotriva formei ultimei ordonanțe de urgență privind creșterile salariale din sănătate. Sindicaliștii spun că este o „ordonanță a inevității” și prin ea se adâncesc multe dintre problemele care erau anterior acestei ordonanțe.

Protestul începe în Piața Victoriei, va continua pe parcursul zilei spre Piaa Revoluției. Se opresc în fața Ministerelor Muncii și Sănătății și va continua marșul spre Piața Constituției, urmând ca demonstrația să se încheie cu un alt meeting în fața Parlamentului, unde în jurul orei 15.

Care sunt șansele ca guvernul să adopte măsurile cerute de sindicaliști?

Sindicaliștii cer și o întâlnire cu guvernul. Cei din Sănătate spun că mai pot avea loc discuții, însă Ordonanța de Urgență 115 ar avea drepturile prevăzute pentru salariați. Urmează să aibă loc mai multe discuții între sindicaliști și membrii guvernului, astfel încât existe în forma stabilită din proiectul legii salarizării, creșteri ale veniturilor salariale peste nivelul inflației.

Citește și