• O petiție adresată cancelarului german Olaf Scholz, prin care i-a cerut să nu furnizeze arme grele Ucrainei, a adunat peste 77.000 de semnături la sfârșitul zilei de 30 aprilie.
  • În jur de 30 de oameni de cultură au semnat o scrisoare deschisă prin care cer ca Germania să nu ofere armament greu Ucrainei.
  • Semnatarii spun că acest lucru ar declanșa un al treilea război mondial.

Aproximativ 30 de persoane din cultură și artă, inclusiv jurnalişti, muzicieni și actori, i-au trimis o scrisoare deschisă lui Olaf Scholz, cerându-i să nu furnizeze armament greu Kievului. Textul integral a fost publicat de revista Emma, ​​a relatat TASS. Toți acei germani care au semnat îi cer premierului să nu trimită armament greu armatei ucrainene deoarece acest lucru poate declanșa în cele din urmă al treilea război mondial. În același timp, aceștia declară sprijin pentru eforturile premierului menite să împiedice ca evenimentele din Ucraina să se transforme într-un nou conflict global.

„De aceea sperăm că vă veți reaminti poziția inițială și nu veți mai furniza arme grele Ucrainei, direct sau indirect. Dimpotrivă, vă îndemnăm să faceți tot posibilul pentru a obține cea mai rapidă încetare a focului: Apelăm pentru un compromis acceptabil pentru ambele părți”, se spune în scrisoare.

Autorii petiției cred că, furnizând arme grele Ucrainei în cantități mari, Germania s-ar putea găsi în cele din urmă implicată în conflict, inclusiv dacă articolul cinci din Tratatul de securitate colectivă al NATO este declanșat. În acest caz, poate începe un nou război mondial, se spune în scrisoare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Parlamentul german a votat joi pentru sprijinirea unui document, cerând guvernului să mărească ajutorul militar pentru Kiev și să „intensifice și să accelereze aprovizionarea Germaniei cu arme grele și sisteme sofisticate în coordonare cu partenerii”.

Până acum, Scholz a demonstrat o abordare foarte prudentă în furnizarea de armament greu Ucrainei și s-a trezit sub o presiune uriașă din cauza reticenței sale de a face acest lucru. În interviul său cu Spiegel din 22 aprilie, el a promis că va face tot ce îi stă în putere pentru a împiedica NATO să se implice în conflictul ucrainean.