• Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó afirmă despre acord în domeniul energiei verzi, ce va fi semnat sâmbătă la Bucureşti, că securitatea energetică este o chestiune fizică şi este nevoie de o reală construcţie.
  • Din cauza războiului, în Europa există acum o criză de aprovizionare, care se poate rezolva doar dacă se pot direcţiona în Europa noi surse de energie.
  • Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan.

Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó afirmă despre acord în domeniul energiei verzi, ce va fi semnat sâmbătă la Bucureşti, că securitatea energetică este o chestiune fizică şi este nevoie de o reală construcţie.

Azi la Bucureşti, liderii din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria vor semna un acord despre o investiţie de infrastructură unică în lume” , a scris Szijjártó pe pagina sa de Facebook.

Din cauza războiului, în Europa există acum o criză de aprovizionare, care se poate rezolva doar dacă se pot direcţiona în Europa noi surse de energie.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Securitatea energetică este o chestiune fizică şi nu politică, avem nevoie nu de declaraţii politice, ci de o reală construcţie. Azi la Bucureşti facem un pas important în această direcţie” , a scris ministrul.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că semnarea acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi va avea loc sâmbătă dimineaţă la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional, anunţa Administraţia Prezidenţială.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.