• Urme ale unui presupus drog de clasa A (posibil cocaină) au fost găsite într-o reședință guvernamentală deținută de Liz Truss pe vremea când aceasta era ministru de externe.
  • Surse ale The Guardian au declarat că urme similare au fost găsite și în birourile din Downing Street 10, după două petreceri organizate în pandemie, când Boris Johnson era prim-ministru.
  • The Guardian i-a pus o serie de întrebări lui Truss cu privire la afirmațiile referitoare la Chevening. Ea a refuzat să comenteze.

Urme ale unui presupus drog de clasa A (posibil cocaină) au fost găsite într-o reședință guvernamentală deținută de Liz Truss pe vremea când aceasta era ministru de externe, potrivit The Guardian.

Publicația a relatat că personalul a găsit o pudră albă” la casa Chevening vara trecută, cu câteva zile înainte ca Truss să câștige conducerea conservatoare și să devină prim-ministru.

Un membru al personalului susține că a testat pulberea, folosind un tampon care își schimbă culoarea atunci când intră în contact cu cocaina, iar acesta a indicat prezența cocainei.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

The Guardian nu a verificat în mod independent această afirmație și nu se știe ce tip de test a fost folosit sau cât de precis a fost.

În iulie, guvernul a lansat o nouă campanie împotriva consumatorilor ocazionali de droguri, spunând că pașapoartele lor ar putea fi confiscate.

Surse ale The Guardian au declarat că urme similare au fost găsite și în birourile din Downing Street 10, după două petreceri organizate în pandemie, când Boris Johnson era prim-ministru.

Depozite în sala de biliard

Personalul care lucrează la Chevening susține că de două ori a găsit urme de pulbere albă pe o masă dintr-o sală de jocuri, unde se află o masă de biliard, după petreceri la care a patricipat și Truss, organizate la casa din Kent, un refugiu al miniștrilor de externe.

Truss, pe atunci ministru de externe, a găzduit o petrecere în weekendul 19-21 august, în timp ce campania ei pentru șefia partidului era în plină desfășurare. O altă petrecere a avut loc în weekendul 2-4 septembrie. O serie de aliați politici au fost prezenți în ambele weekenduri.

O persoană din interior a spus că cocaina a fost folosită pe scară largă și în Whitehall, susținând că aceasta a fost consumată de unii dintre aliații politici ai lui Truss.

Nu există nicio dovadă că Truss sau Johnson au folosit drogul, sau că ar fi știut că drogurile au fost consumate, sau chiar prezente.

Potrivit ziarului, surse care au lucrat în Downing Street 10 pe timpul mandatului lui Johnson au susținut că reziduuri de pulbere albă au fost găsite după ce două petreceri au avut loc la complexul de birourii.

Reziduri de pulbere albă au fost găsite în dimineața de după petrecerea de la nr. 10, din ajunul înmormântării Prințului Philip, în 17 aprilie 2021, au spus sursele publicației.

The Guardian a fost informat că personalul de curățenie a găsit pulbere albă în băi și pe o masă din birourile reședinței de la numărul 10. Au fost descoperite pungi mici de plastic, pe podea, lângă o masă și lângă un coș de gunoi, împreună cu materiale pătate cu sânge, precum și vomă.

Partygate”

Urme de pulbere albă și pungi mici de plastic au fost găsite și pe 19 decembrie 2020, în dimineața de după o petrecere de Crăciun, în băile complexului de birouri din Downing Street, potrivit unor surse.

Personalul a bănuit că resturile ar fi probabil urme de droguri, deoarece a fost găsit pe fondul unor dovezi mai consistente ale unei petreceri, inclusiv sticle, cutii goale și ambalaje pentru alimente.

O sursă care știe cine a participat la petreceri susține că a fost la curent cu consumul de droguri la ambele evenimente. Un înalt funcționar public, Sue Grey, a fost desemnată să întocmească un raport despre petrecerile din timpul resticțiilor care au avut loc în Downing Street 10 și Whitehall. În raportul ei nu se menționa însă consumul de droguri.

Dezvăluirile The Guardian vin după ce anul trecut au fost raportate dovezi ale consumului de cocaină în toaletele de lângă biroul parlamentar al lui Johnson, și în alte câteva locații aflate în proprietatea Parlamentului.

Guvernul lui Johnson a înaintat o propunere de lege în materie de droguri, care propunea ca celor care consumă stupefiante să le poată fi confiscate pașapoartele și permisele de conducere, pentru a „interveni” în viața lor.

În timpul scurtului său mandat ca prim-ministru, purtătorul de cuvânt al lui Truss a spus că „reprimarea drogurilor ilegale” este o prioritate.

The Guardian i-a pus o serie de întrebări lui Truss cu privire la afirmațiile referitoare la Chevening. Ea a refuzat să comenteze.

Categoric neadevărate”

Un purtător de cuvânt al ei a spus într-o declarație că „acest lucru este categoric neadevărat” . Foreign Office a refuzat să comenteze acuzațiile despre activitățile de la Chevening.

În ceea ce-l privește pe Johnson, acesta „este surprins de acuzații, deoarece nu a fost informat anterior despre nicio informație cu privire la consumul de droguri în Downing Street 10 și, din câte știe, nu i s-au făcut astfel de declarații lui Sue Gray, sau oricăror altor anchetatori” , a spus un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson.

O caracteristică a mandatului de premier al domnului Johnson a fost faptul că el a militat puternic împotriva consumului de droguri. Guvernul său a făcut investiții uriașe într-o poliție mai exigentă, pentru a ajuta la extinderea listei de clasificare a drogurilor. El a cerut în mod repetat pedepse mai aspre pentru utilizarea și distribuirea de droguri de clasa A” .

Un purtător de cuvânt al Downing Street 10 a declarat: „The Guardian nu a furnizat nicio dovadă care să susțină aceste afirmații. Dacă ar exista reclamații de fond, ne-am aștepta ca acestea să fie raportate poliției” .

„A existat o investigație independentă asupra naturii petrecerilor din timpul administrației anterioare, iar concluziile acesteia au fost publicate. Aceste informații au fost transmise și Serviciului de Poliție Metropolitană, care a efectuat propria anchetă în acel moment” .