• Prețurile la energie cresc cu până la 13%
  • 50% dintre consumatorii casnici și-au schimbat furnizorul de energie electrică

Facturile la energia electrică ar putea crește cu 3 – 13%, în condițiile în care consumatorii trebuiau să se decidă asupra schimbării furnizorului, pentru a intra pe piața concurențială.

Conform oficialior ANRE, din cei 8,9 milioane de clienți casnici aproape jumătate sunt în prezent pe piața concurențială. Cei care nu au optat pentru piața concurențială sunt alimentați de furnizorii de ultimă instanță – Enel, E-ON, Electrica și CEZ, care au anunțat creșteri de prețuri cuprinse între 3 și 13%.

La gaze scumpirile estimate sunt de circa 20%. Recent, ministrul Energiei Virgil Popescu a apreciat că la gaze prețurile vor ajunge la nivelurile din 2019.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Popescu spune că pe piața de energie electrică s-a înregistrat o creștere de preț pentru producători, în urma majorării costurilor certificatelor de CO2. Pe de altă parte, există furnizori care au încheiat contracte cu cetățenii, dar care nu au achiziționat energia necesară de la producători, fiind nevoiți să apeleze la PZU, piața pentru ziua următoare, unde energia este mai scumpă.

Virgil Popescu a spus că a solicitat o investigație a Consiliului Concurenței pe piața energiei electrice.

În cazul gazelor, Popescu spune că liberalizarea pieței a plecat de la un nivel foarte jos, iar după 1 iulie prețurile ar putea ajunge la nivelul celor din 2019, cînd a fost prost reglementată de OUG 114. „Am auzit de creșteri de preț de 15 – 16%”, a declarat Popescu, care a caracterizat unele oferte ale furnizorilor din comparatorul pus la dispoziție de ANRE, care ajung să fie și cu 150% mai mari decît actualele prețuri, drept speculă.

Ministrul a adăugat că pe piața internațională a gazelor există creșteri de preț, dar că se așteaptă la scăderi ale tarifelor în cazul reducerii cotațiilor la burse.