- Închiderea pieţelor în Italia şi Europa a modificat şi obiceiurile alimentare ale consumatorilor.
- În Olanda închiderea restaurantelor a dus la prăbușirea pieței de cartofi.
- În Marea Britanie, laptele se strică pe rafturile magazinelor.
- În Bulgaria, statul a cumpărat producția de legume și fructe.
Ibrahim Walid este unul dintre miile de egipteni care vând zarzavaturi în pieţele Romei după ce le-au cumpărat de la producătorii italieni. Legumele nevândute ajung în bucătăriile restaurantelor la jumătate de preţ.
Închiderea pieţelor în Italia şi Europa a modificat şi obiceiurile alimentare ale consumatorilor. Iar situația piețelor din România nu e singulară.
Italienii găsesc soluții
În Roma, ziua de lucru a lui Ibrahim începe la 4 dimineaţa cu alegerea legumelor de la agricultorii. El şi alte mii de egipteni le vând, apoi, pe tarabele din toate cartierele Romei.
Au trăit închiderea pieţelor şi lipsa clienţilor din cauza preţurilor ridicate din ultimele luni.
În timpul carantinei, italienii au consumat cu 80% mai multă făină şi au preferat conservele. Ibrahim ştie că dacă nu vinde legumele până la ora prânzului, după amiaza nu mai vin clienţi. El şi-a salvat afacerea cu o serie de contacte ale restaurantelor care îi cumpără zarzavaturile pentru pregătirea meniul de seară, în sistem de food delivery.
„Piaţa pentru marfa proaspătă a crescut. Clienţii însă nu ţin cont că s-au scumpit sau nu. Intră şi oricum caută ofertele. Pentru noi e o problemă pentru că ne costă mai mult şi trebuie să le vindem mai scump.”, a spus Ibrahim Walid
La fel s-au organizat şi fermierii francezi care au creat reţele de drive in.
Aceste noi forme de comerţ i-au încurajat pe francezi să apeleze la producătorii locali.
În Olanda nu se mai cumpără cartofi
Şi locuitorii din Marea Britanie au fost nevoiţi să dea preferaţii fish&chips pe reţetele sănătoase pregătite în casă.
În Olanda închiderea, la jumătatea lunii martie, a restaurantelor în care se serveau popularii ”cartofi prăjiți” a dus la prăbușirea pieței de cartofi peste noapte. Sunt acum pe stoc peste 1,5 milioane de tone de cartofi, iar prețul a scăzut foarte mult.
O idee bună au avut-o vecinii din Bulgaria. Aici statul a cumpărat producția de legume și fructe.
În Marea Britanie, laptele se strică pe rafturile magazinelor
În schimb laptele se strică pe rafturile magazinelor din Marea Britanie.
„În Marea Britanie aproximativ cinci milioane de litri pe săptămână sunt în pericol”, spune Președintele Asociației Regale a Fermierilor producători de lapte.
Iar în ultimele săptămâni a crescut consumul de făină în rândul britanicilor. Cu toate astea micii producători nu pot depăşi pandemia fără ajutorul unor programe.
„Fermierii care sunt înregistraţi ca şi fermieri dacă pot să dovedească pierderile din oraşul lor faţă de anul trecut, primesc ajutor pentru ei pentru că ei plătesc impozite, la Stat, ca şi fermieri.”, a menționat Krasimir Kirilov, Preşedintele Camerei de Comerţ Vidin din Bulgaria.
Imactul închiderii piețelor în Europa
Academia Română a făcut un raport al impactului pe care închiderea piețelor l-a avut în Europa.
Închiderea piețelor a fost o măsură adoptată de mai multe țări:15 într-o primă etapă. Dar efectele negative s-au văzut imediat. Așa că măsura a fost retrasă.
„În Marea Britanie aproximativ cinci milioane de litri pe săptămână sunt în pericol” a spus Președintele Asociației Regale a Fermierilor producători de lapte.
Care sunt cerințele europenilor
- Marea Britanie – creșterea cererii de făină în ultimele săptămâni
- Franța – s-au cumpărat mai multe alimente ecologice: coșurile cu legume și fructe sunt vândute prin telefon și rețea drive-in
- Bulgaria – statul cumpără produsele de la ferme și le livrează serviciilor sociale.
- Olanda – închiderea, la jumătatea lunii martie, a restaurantelor în care se serveau popularii ”cartofi prăjiți” a dus la prăbușirea pieței de cartofi peste noapte.
Ministrul Agriculturii apreciază că există în stoc 1,5 milioane de tone de cartofi, din care aproximativ o treime nu se poate comercializa.
Există aproximativ o mie de fermieri în Olanda în situația de a nu-și putea comercializa producția de cartofi de anul trecut, iar prețul per kg a scăzut foarte mult (de la 18 la 0,01 eurocenți/kg).