• Toți cei 16 migranți urmează să fie returnați din Albania în Italia după ce țările lor de origine au fost considerate nesigure.
  • Tribunalul din Roma a decis că migranții trimiși în Albania nu pot fi reținuți.
  • Judecătorii italieni au citat o hotărâre recentă a Curții de Justiție a UE în decizia lor.
  • Premierul Meloni promovase acordul cu Albania ca un „model” pentru politica de imigrare.
  • Grupurile pentru drepturile omului au salutat decizia instanței italiene.

După doar o săptămână, schema istorică a Italiei de a trimite migranți în centre de detenție și de procesare a cererilor de azil din Albania a intrat deja în impas, conform POLITICO.

Unitatea de imigrare a Tribunalului din Roma a decis vineri că migranții trimiși de Italia în Albania nu pot fi reținuți.

O lovitură neașteptată

Decizia Tribunalului din Roma înseamnă că aceștia trebuie eliberați. Dar, deoarece nu pot fi eliberați în Albania în temeiul acordului, aceștia vor fi returnați în Italia.

Recomandări

AU TRAS DIN ALOCAȚIE
GURA BATE MANDATUL
PUN LUMEA LA CALE
LEGEA OCOLULUI SILVIC
AU RĂMAS ICOANĂ
CUM E VREMEA?

Centrele au devenit operaționale în urmă cu o săptămână, primii 16 migranți din Bangladesh și Egipt sosind miercurea aceasta pe o navă de război italiană.

Însă, la scurt timp după finalizarea procesului de identificare, patru dintre aceștia au trebuit să fie trimiși înapoi în Italia. În conformitate cu normele sistemului, numai bărbații adulți care nu sunt considerați vulnerabili și care provin din țări sigure desemnate pot fi trimiși în centrele albaneze.

S-a constatat că doi dintre aceștia aveau sub 18 ani, iar alți doi aveau probleme de sănătate. Acum, se pare că și ceilalți 12 vor fi returnați în Italia.

Judecătorii de la Roma au citat o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene din 4 octombrie, afirmând că țările de origine ale migranților nu pot fi desemnate „sigure”.

Reacții politice și umanitare

Partidul anti-imigrație care face parte din coaliția lui Meloni, a numit decizia instanței „gravă și inacceptabilă”.Grupurile pentru drepturile omului au salutat decizia.

Într-o perioadă în care liderii UE par intenționați să răsucească regulile, bunul simț și valorile fondatoare ale blocului, este încurajator să vedem că judecătorii italieni susțin statul de drept”, a declarat Judith Sunderland, director asociat pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch.

Premierul italian Giorgia Meloni a descris Italia drept „un model” pentru politica de imigrare, după ce a încheiat un acord cu liderul albanez Edi Rama pentru a trata până la 30.000 de migranți pe an în centre albaneze.

Citește și