• Platforma de vaccinare s-a blocat în prima zi de înscriere, în etapa a II-a
  • Specialiștii spun că platforma de vaccinare merge ca pe roate, la o primă analiză
  • IT-știi spun că pentru etapa a III-a de vaccinare platforma ar trebui îmbunătățită

Avem o platformă bună de vaccinare, spun specialiștii în domeniul IT. Chiar și așa, ritmul imunizării nu crește.

Economia României pierde 200 de milioane de euro pe zi, în loc să investească 2 milioane de euro pe zi în vaccinare.

Cu această sumă ar fi vaccinate 100.000 de persoane pe zi. Doi IT-ști, din Cluj și București, spun că platforma se conformează trendurilor digitale actuale.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Deci totul s-a încărcat normal. Sunt surprins! Meniu care se ascunde. Sunt elemente caracteristice unei aplicaţii moderne, adică aşa se face acum ca să optimizezi layout-ul şi spaţiul de vizualizare. Dacă dau la beneficiari… Totul instant.”, a explicat Răzvan Voica, fondator şi CEO Şcoala Informală de IT.

Din ce se vede în faţă cel puţin în browser, lucrurile arată destul de curăţel, chiar am aici un pluging care verifică performanţa aplicaţiei şi dacă dăm să vedem un raport o să vedem nişte scoring-uri destul de bune care până acum, din ce m-am uitat în ultimele zile au fluctuat destul de puţin. Adică, şi în momentele în care aplicaţia a fost puţin mai solicitată acestea au rămas în nişte valori, 82% partea de performanţă.”, a mai adăugat acesta.

Platforma de vaccinare are nevoie de un „bodyguard”

Specialiștii mai spun că, la o analiză de suprafață, deși platforma de vaccinare merge ca pe roate, duce lipsă de un ”bodyguard”.

Acesta ar trebui să apere server-ul de un posibil val de oameni care intră în același timp.

Avem pur și simplu prea mulți oameni care au intrat pe platformă în același timp. Asta de obicei se soluționează cu ceea ce se numește un CDN – ca un bodyguard. Au dat un deploy în producție, cum spunem noi în domeniu. Adică au făcut reparații la sistemul electric, ca să fac o analogie, fără să închidă de la contoar siguranța.

Cel mai probabil a fost tipica problemă ce se întâmplă și la case mai mari, pe care o putem descrie într-o romgleză din asta ”human DdoS”, de la distributed denial of service – nu mai merge platforma.”, a spus Gabriel Cîrlig, Principal Threat Analyst la White Ops, companie de cybersecurity.