• În urmă cu mai puțin de două luni, el a devenit primul fost președinte care se confruntă cu acuzații penale.
  • Nu există restricții în Constituția SUA care să împiedice pe oricine acuzat sau condamnat să candideze sau să câștige președinția.
  • În urmă cu mai puțin de o lună, un juriu federal din Manhattan a constatat că Trump a abuzat-o sexual pe Elle E Jean Carroll.

Donald Trump spune că se confruntă acum cu un al doilea rechizitoriu – într-un moment important pentru candidatura sa la Casa Albă. Fostul președinte a anunțat pe Truth Social că a fost acuzat de un mare juriu pentru manipularea documentelor clasificate după ce a părăsit Casa Albă – la mai puțin de un an după ce Departamentul de Justiție a găsit un depozit de documente secrete la el acasă în Mar-a-Lago, Florida, scrie The Independent.

În urmă cu mai puțin de două luni, el a devenit primul fost președinte care se confruntă cu acuzații penale, când un mare juriu din Manhattan a votat să-l pună sub acuzare penală pentru plățile în bani tăcuți către starul de film pentru adulți Stormy Daniels în zilele dinainte de alegerile prezidențiale din 2016. El a pledat nevinovat în acel caz pentru 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale pentru a ascunde o presupusă schemă de a influența ilegal alegerile din 2016 prin suprimarea poveștilor negative despre el.

În urmă cu mai puțin de o lună, un juriu federal din Manhattan a constatat că Trump a abuzat-o sexual pe Elle E Jean Carroll într-un dressing din magazinul universal Bergdorf Goodman din Manhattan în anii 1990. Carroll, în vârstă de 79 de ani, l-a dat în judecată pe fostul președinte pentru că a violat-o și apoi i-a „distrus” reputația, când a acuzat-o că a mințit în legătură cu întâlnirea, susținând că nu era „tipul lui”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Mai poate Trump să candideze pentru a fi președinte?

Nu există restricții în Constituția SUA care să împiedice pe oricine acuzat sau condamnat pentru o crimă, sau chiar care ispășește în prezent pedeapsa închisorii, să candideze sau să câștige președinția. Așa cum nu există restricții în Constituție pentru o persoană care candidează în timp ce este acuzată, nu există nicio explicație pentru ceea ce ar trebui să se întâmple în cazul în care aceasta câștigă.

Nu există nimic în document care să-i acorde automat lui Donald Trump o amânare de la închisoare, cu excepția probabilității ca orice acuzație adusă de autoritățile federale, dacă ar fi încă în litigiu în momentul în care și-a asumat președinția pentru a doua oară, ar fi a abandonat din cauza refuzului Departamentului de Justiție de a urmări în judecată un președinte în exercițiu.

Acuzațiile la nivel de stat, cum ar fi cele depuse de Bragg în cazul Manhattan, sunt mult mai complicate și ar cădea în afara puterii potențiale de grațiere prezidențială a lui Trump dacă ar fi concluzionat printr-o condamnare. În cazul în care condamnarea pentru acuzațiile de stat ar avea loc împreună cu o victorie a alegerilor Trump, ar duce probabil la o luptă legală masivă pentru a determina dacă există o modalitate prin care fostul președinte să-și iasă din executare.

Dacă Trump nu a putut evita acest rezultat, aproape sigur ar duce la demiterea lui (pentru a treia oară istorică) sau la înlăturarea acestuia prin cel de-al 25-lea amendament, care permite Cabinetului să înlăture un președinte care nu își poate îndeplini atribuțiile.

Citește și