• Unii legislatori din Partidul său conservator au încercat să schimbe regulile partidului pentru a scurta această perioadă de imunitate.
  • Johnson ar putea decide că a pierdut sprijinul a prea mulți membri ai partidului său și ai cabinetului și ar putea demisiona.
  • Candidații care se prezintă pentru conducere trebuie să fie nominalizați de alți doi legislatori conservatori.

Premierul britanic Boris Johnson se agăța miercuri de putere, după demisia unor miniștri care au afirmat că nu este apt să guverneze și cu un număr tot mai mare de parlamentari care îi cer să plece.

Johnson a supraviețuit la limită unui vot de încredere luna trecută, ceea ce i-a oferit 12 luni de imunitate în fața unui alt vot. Dar unii legislatori din Partidul său conservator au încercat să schimbe regulile partidului pentru a scurta această perioadă de imunitate.

Alți parlamentari au făcut apel la echipa de top a miniștrilor din cabinetul lui Johnson pentru a acționa împotriva acestuia. Mai jos sunt prezentate opțiunile privind modul în care Johnson ar putea fi forțat să plece și cum ar funcționa procesul de găsire a unui înlocuitor:

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA
XIAOMI LANSEAZĂ PRIMUL EV
  • Johnson ar putea decide că a pierdut sprijinul a prea mulți membri ai partidului său și ai cabinetului și ar putea demisiona. Până în prezent, el nu a dat niciun semn că ar fi dispus să facă acest lucru.
  • Mai mulți membri ai cabinetului ar putea să demisioneze și să-i ceară lui Johnson să plece, forțându-l aproape sigur să demisioneze. Cu toate acestea, rapoartele mass-media sugerează că alți membri de rang înalt ai cabinetului, inclusiv ministrul de externe Liz Truss, secretarul apărării Ben Wallace și secretarul pentru nivelare, Michael Gove, rămân pe poziție.
  • Unii parlamentari au încercat să schimbe regulile partidului pentru a putea organiza un alt vot de încredere mai devreme decât este permis în prezent. Alegerile pentru membrii așa-numitului Comitet 1922, care stabilește regulile, urmează să aibă loc în curând.

Găsirea unui succesor

În cazul în care Johnson ar fi demis, ar avea loc un proces pentru a găsi un nou lider. Iată cum va funcționa probabil acest proces, care este supravegheat de Comitetul 1922:

  • Candidații care se prezintă pentru conducere trebuie să fie nominalizați de alți doi legislatori conservatori. Ar putea exista un câmp larg de candidați.
  • Parlamentarii conservatori organizează apoi mai multe runde de voturi pentru a reduce numărul de candidați. De fiecare dată li se cere să voteze pentru candidatul favorit printr-un vot secret, iar persoana cu cele mai puține voturi este eliminată.
  • Acest proces se repetă până când rămân doar doi candidați. Anterior, voturile au avut loc în zilele de marți și joi.
  • Ultimii doi candidați sunt apoi supuși unui vot prin corespondență al tuturor membrilor Partidului Conservator, iar câștigătorul este numit noul lider.
  • Liderul partidului care deține majoritatea în Camera Comunelor este de facto prim-ministru. Acesta nu este obligat să convoace alegeri anticipate, dar are puterea de a face acest lucru.