• Peste 700 de persoane care manifestau față de mobilizarea rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina au fost arestate la Moscova.
  • Acțiunea rapidă a poliției a urmat dispersării protestelor de miercuri, când peste 1.300 de persoane au fost reținute miercuri la Moscova, Sankt Petersburg și în alte orașe.
  • În orașul Novosibirsk din estul Siberiei, peste 70 de persoane au fost reținute după ce au cântat un cântec inofensiv din epoca sovietică care lăuda pacea.

Poliția din Rusia a acționat rapid sâmbătă pentru a dispersa protestele pașnice față de ordinul de mobilizare militară al președintelui Vladimir Putin, arestând sute de persoane, inclusiv câțiva copii, în mai multe orașe din întreaga țară.

Poliția a reținut peste 700 de persoane, dintre care peste 300 la Moscova și aproximativ 150 la Sankt Petersburg, potrivit OVD-Info, un site independent care monitorizează arestările politice din Rusia. Unele dintre persoanele arestate erau minori, a precizat OVD-Info.

Demonstrațiile au urmat protestelor care au izbucnit în câteva ore miercuri, după ce dl Putin, într-o mișcare de întărire a forțelor sale de voluntari care luptă în Ucraina, a anunțat o chemare în rezervă a rezerviștilor experimentați și calificați din armată. 300.000 de persoane vor fi chemate la serviciul activ, dar ordinul a lăsat o ușă deschisă pentru ca mult mai multe persoane să fie chemate în serviciu. Majoritatea bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani sunt numărați automat ca rezerviști.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Sâmbătă, poliția s-a desfășurat în forță în orașele în care erau programate proteste ale grupului de opoziție Vesna și ale susținătorilor liderului opoziției încarcerat, Alexei Navalny.

Aceștia s-au mișcat rapid pentru a aresta demonstranții, majoritatea tineri, înainte ca aceștia să poată organiza proteste. Ofițerii i-au adunat pe cei pe care îi considerau suspecți și au distribuit ulterior citații de chemare la domiciliu celor care au fost arestați.

O tânără s-a urcat pe o bancă și a strigat Nu suntem carne de tun înainte ca poliția să o ia cu ea.

Poliția a reținut un bărbat într-un parc de lângă Piața Roșie și l-a luat cu forța, în timp ce alții strigau Rușine. Înainte de a fi reținuți în Sankt Petersburg, un mic grup de demonstranți a reușit să mărșăluiască pentru scurt timp de-a lungul bulevardului principal Nevsky strigând Putin în tranșee.

În orașul Novosibirsk din estul Siberiei, peste 70 de persoane au fost reținute după ce au cântat un cântec inofensiv din epoca sovietică care lăuda pacea.

Acțiunea rapidă a poliției din Rusia a urmat dispersării protestelor de miercuri, când peste 1.300 de persoane au fost reținute miercuri la Moscova, Sankt Petersburg și în alte orașe. Putin a semnat sâmbătă un proiect de lege aprobat în grabă care înăsprește pedepsele pentru soldații care nu respectă ordinele ofițerilor, dezertează sau se predau inamicului.