• Zeci de persoane au fost reţinute miercuri în întreaga Rusie, în timp ce locuitorii din Siberia şi Orientul Îndepărtat s-au mobilizat împotriva mobilizării militare parţiale” declarate de preşedintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina.
  • Cel puţin 10 dintre cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piaţă centrală din oraşul siberian Irkutsk au fost reţinuţi, potrivit activiştilor locali, informează The Moscow Times.
  • Grupuri mici de protestatari s-au adunat, de asemenea, în Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia, Yakutsk, capitala republicii Sakha, şi în oraşul Khabarovsk din Orientul Îndepărtat.

Zeci de persoane au fost reţinute miercuri în întreaga Rusie, în timp ce locuitorii din Siberia şi Orientul Îndepărtat s-au mobilizat împotriva mobilizării militare „parţiale” declarate de preşedintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina.

Cel puţin 10 dintre cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piaţă centrală din oraşul siberian Irkutsk au fost reţinuţi, potrivit activiştilor locali, informează The Moscow Times. Grupuri mici de protestatari s-au adunat, de asemenea, în Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia, Yakutsk, capitala republicii Sakha, şi în oraşul Khabarovsk din Orientul Îndepărtat.

Protestatarii din Ulan-Ude au fost văzuţi purtând pancarte scrise de mână pe care scria Nu războiului! Fără mobilizare!” şi Soţii, taţii şi fraţii noştri nu vor să ucidă alţi soţi şi taţi”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În oraşul siberian Tomsk, o protestatară care purta o pancartă pe care scria Îmbrăţişează-mă dacă şi tu eşti speriat” s-a aflat printre cele 15 persoane reţinute la scurt timp după începerea protestului, potrivit canalului local de ştiri Telegram Ulitsa Barkhotnaya.

Mişcarea de opoziţie Vesna, precum şi susţinători ai criticului Kremlinului încarcerat Alexei Navalnîi au făcut apel la ruşii din întreaga ţară să iasă în stradă miercuri seara pentru a se opune deciziei Kremlinului de a-şi consolida forţele în Ucraina printr-o mobilizare parţială”.

Un total de 300.000 de rezervişti ruşi sunt aşteptaţi să fie chemaţi la serviciul militar în timpul campaniei, potrivit ministrului Apărării, Serghei Şoigu.

Dar eforturile de mobilizare ar putea avea o mai mare amploare, având în vedere formularea vagă a decretului de mobilizare, potrivit avocatului pentru drepturile omului Pavel Chikov, care a ajutat soldaţii ruşi care se opun războiului.